Gladheid weeralarm code oranje

Laatst bijgewerkt 19-12-2022
zondag, 18 december 2022 om 13:14:18

Het KNMI waarschuwt voor ijzel vanaf het eind van de middag. De (winterse) neerslag trekt vanaf Zeeland het land in. Het kan hierdoor verraderlijk glad worden door ijzel en/of neerslag die op de bevroren ondergrond komt. Het KNMI heeft daarom code ORANJE afgekondigd vanaf 17:00uur. Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke rijomstandigheden.

Blijf thuis als je niet naar buiten hoeft
Naast de ijspret, hebben de voorbijgaande dagen in Zeeland ook het gevaar van gladheid aangetoond met als gevolg o.a. (zware) ongevallen, val en glijpartijen. De druk op de ziekenhuizen en ambulancedienst bereikte een recordhoogte. Daarom het dringende advies, blijf thuis als je niet onnodig weg moet. Volg het weerbericht en de berichtgeving over de verkeersituatie.

maandag, 19 december 2022 om 7:27:13 - Einde gladheid, code oranje ingetrokken

De gladheid die eind van zondagavond en begin van de nacht over Zeeland trok is voorbij. De temperatuur is gestegen tot boven het vriespunt. Het KNMI heeft het weeralarm code oranje ingetrokken.

Einde berichtgeving.

zondag, 18 december 2022 om 21:12:12 - Situatie wegen in Zeeland zorgelijk

Een front met neerslag trekt over Zeeland. Politie en ambulance hebben hun handen vol aan diverse ongelukken en val- glijpartijen. Met klem wordt iedereen gevraagd niet de weg op te gaan als het niet echt moet!!

De meldkamer in Bergen op Zoom wordt overbelast door de hoeveelheid meldingen en mensen die bellen om door te geven dat het glad is. Bel alleen in noodgevallen.
Blijf dus thuis of blijf op kantoor en wacht de gladheid af!

zondag, 18 december 2022 om 20:24:20 - Rijkswaterstaat: Ga niet de weg op!

Inmiddels heeft het regenfront Zuidwest-Nederland bereikt. Waar buien vallen, zien we ongelukken gebeuren door #ijzel (zoals hier op de A15). Diverse wegen zijn dicht. Als het niet nodig is, ga niet de weg op zolang #codeoranje van kracht is. Actuele info: Rijkswaterstaat

zondag, 18 december 2022 om 13:36:58

Winterse neerslag zoals sneeuw, hagel en ijzel levert vaak mooie plaatjes op, maar het kan ook voor hinder of zelfs gevaar zorgen. Bij sneeuw, hagel en ijzel ontstaat er gladheid. Dat is gevaarlijk voor het wegverkeer en vooral voor kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers. Bij stevige hagel en sneeuwval is er bovendien vaak sprake van slecht zicht.

Niet alleen op de weg zorgt winterse neerslag voor gevaar. IJzel en sneeuwval kunnen ervoor zorgen dat boomtakken afbreken of soms zelf hoogspanningskabels bezwijken. Grote hoeveelheden sneeuw verzwaren daken soms zo erg dat die instorten.  

Hoe bereid ik me voor op winterse neerslag?

  • Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Winterweer is meestal goed voorspelbaar en wordt aangekondigd. Let op de waarschuwingscodes (geel, oranje, rood) in de weerberichten en volg de adviezen op.
  • Blijf bij ijzel of hevige sneeuwval zoveel mogelijk binnen. Ga alleen de weg op wanneer het echt noodzakelijk is.
  • Neem voor de winter al voorzorgsmaatregelen. Zorg dat er in je auto altijd een deken, een zaklamp en wat te eten en drinken ligt.
  • Zorg dat je voor de winter een zak strooizout in huis hebt, waarmee je gladheid op je eigen stoep en oprit kan voorkomen.

Wat moet ik doen als ik toch buiten ben tijdens winterse neerslag?

  • Kleed je warm aan. Draag een muts of pet en handschoenen. Blijf in beweging.
  • Pas op met sieraden. Piercings en oorbellen kunnen vastvriezen aan de huid.
  • Gemeenten hebben vaak een gladheidsbestrijdingsplan en een strooischema. Ga na op welke wegen de wegbeheerders zout strooien tegen gladheid. Gebruik bij voorkeur die routes, al is het een eindje om.
  • Maak de stoep voor je huis en je eigen oprit sneeuwvrij en strooi daar strooizout om gladheid te voorkomen.
Terug naar meldingen