Buitenbrand in zonnepark Sas van Gent

Laatst bijgewerkt 19-07-2022
dinsdag, 19 juli 2022 om 15:33:56
Gesloten

Er is brand uitgebroken in het zonnepark aan de Spiegellaan in Sas van Gent. De meldkamer heeft groot opgeschaald meerdere brandweereenheden zijn inmiddels ter plaatse gestart met het blussen van de buitenbrand.

Het treinverkeer langs het zonnepark is stilgelegd.

 

dinsdag, 19 juli 2022 om 18:28:52

5000m2 oppervlak
De brand is geblust. In totaal heeft er een oppervlak van ongeveer 5000m2 in brand gestaan. De zonnepanelen zelf hebben niet gebrand, wel is op enkele plaatsen de bekabeling kapot.

Fysiek zware brandweerinzet
De brandweerinzet was zwaar door de hoge buitentemperatuur, daarnaast was de bereikbaarheid van het grote brandende oppervlak lastig. Er zijn daarom veel brandweereenheden ingezet voor het bestrijden van deze brand. 
Het opruimen van de enkele honderden meters slang was in deze omstandigheden een zware klus. Inmiddels zijn de brandweereenheden klaar met opruimen.

Treinverkeer hervat
Het treinverkeer wordt weer hervat en de eenheden keren terug naar de kazerne.

Continuiteit van brandweerzorg
Om tijdens dit incident ook de brandweerzorg in de omgeving te kunnen blijven garanderen, heeft in Terneuzen een brandweerploeg op de kazerne standby gestaan.

Einde berichtgeving.

dinsdag, 19 juli 2022 om 16:51:42 - Brand is meester

De officier van dienst meldt dat de brand meester is. De brandweereenheden hebben nog geruime tijd nodig om na te blussen en op te ruimen. Gedurende de werkzaamheden blijft het treinverkeer afgesloten. Na verwachting zullen de werkzaamheden tot  ongeveer 18:30uur in beslag nemen.

dinsdag, 19 juli 2022 om 16:08:04

De brand woedt in het gras onder de panelen, de zonnepanelen zelf branden op dit moment niet. Door de rook kan overlast ontstaan. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel ventilatie uit. Blijf uit de rook, rook is altijd ongezond!

Brandweereenheden zijn druk bezig met het bestrijden van de brand zowel op het zonnepark als aan de randen van het park aan de zijde van het spoor. De hoge buitentemperatuur maken het werk van de brandweer zeer zwaar, daarom worden extra eenheden ter plaatse gevraagd zodat het personeel tijdig kan worden afgelost.

dinsdag, 19 juli 2022 om 15:49:57

De brandweer heeft inmiddels 4 blusvoertuigen ingezet om de brand te bestrijden. De brand woedt in het gras onder de zonnepalen en breidt zich uit. Omdat de brandbestrijding zeer arbeidsintensief is, zijn er extra eenheden ter plaatse. 

De rook trekt over het spoorwegemplacement, het treinverkeer is stilgelegd.

 

Terug naar meldingen