Brand weiland en schuur Moolweg Ellemeet

Laatst bijgewerkt 11-06-2023
zondag, 11 juni 2023 om 12:35:22
Gesloten

Omstreeks 12:15u is een buitenbrand gemeld aan de Moolweg in Ellemeet. Het eerste blusvoertuig is ter plaatse en meldt dat de brand in de berm, weiland en een schuur woedt en vraagt daarom ondersteuning van meerdere eenheden. Drie blusvoertuigen, twee waterwagens een systeem voor grootschalige watervoorziening worden gealarmeerd.

zondag, 11 juni 2023 om 14:04:27 - Brandweer rondt werkzaamheden af

De omvang van de brandweerinzet (5 blusvoertuigen, 2 waterwagens, diverse ondersteuning) én het grote/gestrekte oppervlak waarop de diverse brand(jes) woedden maken dit incident bijzonder. Het gehele terrein wordt nog eenmaal gecontroleerd waarna de brandweereenheden hun inzet afronden, inpakken en terugkeren naar de kazerne.

Einde berichtgeving.

zondag, 11 juni 2023 om 13:41:31 - Brandweer is alle brandhaarden meester

Zojuist heeft de officier van dienst gemeld dat de brandweereenheden alle branden meester zijn.

De brand in de schuur is meester. Er is bevestigd dat er op het dak asbest ligt. Er heeft geen verspreiding van de asbest buiten het terrein plaatsgevonden en ook op het terrein is de verspreiding zeer beperkt.

In het aangrenzende weilanden woeden meerdere kleine brandjes vermoedelijk ontstaan door verspreiding via vonken en de droge natuur. Deze brandjes zijn allemaal geblust. Het weiland wordt nat gemaakt en nageblust om herontsteking te voorkomen.

Ook de brand in de sloot aan de wegzijde van het perceel is geblust. Om goed te kunnen blussen zijn er sloopwerkzaamheden verricht aan de caravan. Alle wordt ook hier nageblust en nat gemaakt om herontsteking te voorkomen.

zondag, 11 juni 2023 om 13:23:56 - Hoog risico op natuurbranden

Het is zomers warm en heel droog in Zeeland. Hierdoor zijn we extra alert op natuurbranden in de provincie. Nu er in de omgeving van de natuurgebieden op de kop van Schouwen veel brandweereenheden vertrokken zijn om de brand in Ellemeet te bestrijden, wordt daarom een andere brandweerploeg uit Kamperland in Burgh-Haamstede paraatgesteld. Op deze wijze blijft de brandweerzorg ook in de natuurgebieden zo goed mogelijk geborgd.

Wees zelf ook alert, geniet van het mooie weer en de natuur maar let op en volg de adviezen!

 

zondag, 11 juni 2023 om 13:13:31 - Complexe inzet

De aanwezige brandweereenheden staan voor een complexe brandweerinzet, dat komt omdat er verdeeld over het terrein meerdere vuurhaarden zijn.

De brandweerinzet richt zich op drie onderdelen:

  • Brand in de schuur op het terrein wordt bestreden door één blusvoertuig. Deze brand is inmiddels onder controle;
  • Brandjes in het aangrenzende weiland wordt door één blusvoertuig bestreden;
  • Brand in aangrenzende sloot die dreigt over te slaan naar een caravan. Twee blusvoertuigen zijn bezig met het bestrijden van deze brand.

Bluswater
Om te voorzien in voldoende bluswater zijn twee waterwagens ter plaatse. Daarnaast is een watertransportsysteem ter plaatse om te voorzien voldoende bluswater.

Vermoeden asbest
De schuur bevat vermoedelijk een dak van asbest. Om dit vast te stellen en óf er verspreiding heeft plaatsgevonden is een adviseur gevaarlijke stoffen onderweg naar het brandadres. Voor de zekerheid wordt in de nabijheid van de schuur een zogenaamde asbestprocedure toegepast om verspreiding en contact met de eventuele asbest te voorkomen.

Warm en arbeidsintensief
Het brandweerpersoneel werkt hard en de buitentemperatuur is hoog, daarom is er extra aandacht voor het personeel. Extra frisdrank en ademlucht komen ter plaatse.

 

Terug naar meldingen
Blijf uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.