Brand vuilniswagen in Zandbergsestraat in Graauw

Laatst bijgewerkt 13-01-2023
vrijdag, 13 januari 2023 om 10:20:43
Gesloten

Aan de Zandbergsestraat in Graauw is brand in een vuilniswagen, geladen met papier. De brandweer is al aanwezig, de bevelvoerder heeft opgeschaald naar middelbrand voor extra waterwinning. Een tweede blusvoertuig is onderweg. 

vrijdag, 13 januari 2023 om 14:30:39

De brand is uit en de bevelvoerder heeft zojuist brand meester gegeven. De brandweer gaat inpakken en terug naar de kazerne.

Einde berichtgeving. 

vrijdag, 13 januari 2023 om 14:14:27

Het is uiteindelijk gelukt om de vuilniswagen open te krijgen. Deze wordt nu leeggehaald, daarna kan de brandweer het afblussen. 

vrijdag, 13 januari 2023 om 12:52:08

Brandweer en vuilnisauto zijn op het terrein van de ZRD aangekomen. Daar is nu een monteur aan de slag. Daarnaast levert de Cobra een bijdrage. Er is een extra waterwagen opgeroepen voor aanvulling van bluswater. 

vrijdag, 13 januari 2023 om 11:55:36 - Verplaatsen vuilnisauto

Het inzetten van de Cobra heeft niet het gewenste effect, de inhoudt van de vuilnisauto brandt nog steeds. Daarom is besloten om de vuilniswagen te verplaatsen naar de Koegors, nnaar het terrein van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). Daar zullen monteurs van de ZRD de wagen proberen open te maken, zodat de brandweer het papier kan afblussen. 

De brandweer rijdt uiteraard mee, zodat kan worden ingegrepen indien er iets mis zou gaan tijdens het vervoer.

vrijdag, 13 januari 2023 om 11:06:51

Om het werken met de Cobra goed mogelijk te maken wordt ook een hulpverleningsvoertuig opgeroepen, zodat er een platform beschikbaar is om op te staan. 

vrijdag, 13 januari 2023 om 10:57:35

Helaas lukt het niet om de lading eruit te kiepen, omdat de vuilnisauto in storing staat, waardoor de kiepfunctie niet meer werkt. Daarom wordt nu de Cobra uit Sluiskil opgeroepen. 

Cobra is een speciaal blussysteem dat de brandweer gebruikt voor het bestrijden van binnenbrand. Het gaat dan om brand in afgesloten ruimtes zoals containers, opslagtanks en leidingen maar ook woonruimtes en bedrijfshallen. Simpel uitgelegd is Cobra een koude, snijdende hogedrukspuit met daarop een trekker die een ‘gritstraalmiddel’ van ijzeroxide aan het bluswater kan toevoegen. De druk van de gritstraal en het water (300 bar) is zó hoog dat het niet alleen beton en ijzeren platen maar vrijwel alle constructiematerialen kan doorboren. Binnen enkele seconden ontstaat er een klein gaatje waardoor een (hogedruk)waterstraal kan worden verneveld. Meer informatie staat op de pagina met specialisaties van de brandweer. 

vrijdag, 13 januari 2023 om 10:44:50

De vuilnisauto staat op een parkeerterrein. Daar wordt nu de lading eruit gekiept. Er is een voertuig met een kraan onderweg, die zal het papier uit elkaar trekken waarna de brandweer kan afblussen.

Er is geen overlast van rook, de hoeveelheid die vrij komt is beperkt.

Terug naar meldingen
Blijf uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.