Brand loods Emmabaan Koewacht

Laatst bijgewerkt 24-04-2019
zaterdag, 13 april 2019 om 7:34:08
Gesloten

In een productieloods aan de Emmabaan bij Koewacht woedt brand. Bij de melding waren nog 3 personen in de loods, daarom ook ambulances en traumaheli gealarmeerd. Personen zijn inmiddels buiten en worden nagekeken door ambulancepersoneel. Traumaheli komt niet meer door. 3 blusvoertuigen, hoogwerker en watertankwagen gealarmeerd. In verband met de rook is ook een meetploeg gealarmeerd om verspreiding rook in beeld te brengen.

Blijf uit de rook, als u last heeft van de rook, sluit dan ramen, deuren en ventilatie. 

19:28:18 - Brandweer keert terug, Emmabaan weer open.

De laatste brandweereenheden keren terug naar de kazernes. Het watertransportsysteem is opgeruimd, de Emmabaan is weer beschikbaar voor het verkeer.

Einde berichtgeving.

19:06:54 - brandweer gaat inpakken

Op dit moment worden de laatste vuurhaarden geblust. Alle leidingen worden nogmaals gecontroleerd met warmtebeeldcamera's, waar nodig wordt geblust.

Het watertransportsysteem wordt op dit moment opgeruimd, ook dit is arbeidsintensief en het zal nog enige tijd duren voordat de Emmabaan weer open kan worden gesteld voor verkeer.

16:02:22

Het ingezette personeel wordt afgelost. De inzet zal nog geruime tijd duren, er bevinden zich nog smeulende resten op verschillende plaatsen in het buizensysteem. Het controleren van deze buizen en het blussen zal nog geruime tijd duren. Het watertransportsysteem (150 mm dikke slangen) ligt nog op de Emmabaan, de Emmabaan blijft daarom nog afgesloten.

15:57:53 - Zojuist is het sein brand meester gegeven.

Zojuist is het sein brand meester gegeven. 

14:22:54

Op verschillende plaatsen in het buizensysteem bevinden zich nog kleine vuurhaarden. Hier wordt nog steeds op ingezet. Op dit moment gaan drie blusvoertuigen en een hoogwerker inpakken. Overige eenheden blijven bezig met de inzet.

13:32:24

Grootste deel van het metalen buizensysteem is nu gecontroleerd, de vuurhaarden in de buizen zijn geblust. Op dit moment inzet in de opslagruimte van de afzuiginstallatie. Hier bevindt zich nog vuur, met behulp van het Cobra systeem wordt door de metalen wanden van deze opslag nu verder geblust.

12:32:38 - brandweerinzet

Op dit moment worden voor de bestrijding van de brand de onderstaande eenheden ingezet met in totaal circa 70 personen;

6 blusvoertuigen

2 hoogwerkers

1 hulpverleningsvoertuig

1 Cobra-systeem

2 meetploegen

1 tankwagen

1 grootvermogen dompelpomp

1 adembeschermingscontainer

1 verzorgingsunit

12:15:09

Op dit moment zijn door de brand enkele (metalen) wandplaten kapot gegaan. De brand is hier korte tijd uitslaand geweest. De dakplaten zijn niet betrokken bij de brand. 

11:49:11 - Politie gaat handhaven en desnoods bekeuringen uitdelen.

Diverse weggebruikers negeren de afzetting en rijden tóch over de Emmabaan bij Koewacht. Dit levert gevaarlijke situaties op. Politie gaat handhaven en desnoods bekeuringen uitdelen als bestuurders betrapt worden. Dus: blijf daar alstublieft weg en negeer de afzettingen niet, zie tweet Politie

11:28:03 - Afzettingen Emmabaan voor veiligheid brandweerpersoneel

Geef hulpdiensten de ruimte op de Emmabaan. De weg is afgesloten zodat brandweerpersoneel veilig kan werken. Blijf daar svp weg en negeer de afzettingen niet voor de veiligheid!

11:19:20

Er zijn ook twee extra blusvoertuigen gealarmeerd om in te kunnen zetten bij de brand. Een extra meetploeg gaat de mogelijke overlast in de omgeving in beeld brengen omdat er door de bluswerkzaamheden meer rook vrij kan komen.

Blijf uit de rook, sluit bij overlast ramen, deuren en ventilatie.

10:43:32 - extra eenheden en personeel opgeroepen

Er wordt een extra hoogwerker en extra pompcapaciteit opgeroepen. De brand in het tweede filterhuis is hardnekkig, om de vuurhaard beter te bereiken is een extra hoogwerker opgeroepen. Ook is extra pompcapaciteit opgeroepen om voldoende bluswater beschikbaar te houden. 

09:59:20 - Brand in filterhuizen afzuiginstallatie

Het vuur bevindt zich in de metalen buizen van de afzuiginstallatie en de zgn. filterhuizen. De brand in het eerste filterhuis is geblust, in het tweede filterhuis bevinden zich nog vuurhaarden. De blussing met het Cobra systeem en de andere middelen gaat door.

09:07:40

De inzet zal nog geruime tijd duren, daarom is een extra blusvoertuig opgeroepen om met het ingezette personeel te kunnen rouleren.

08:58:05

Om de eigenaar te ondersteunen is stichting Salvage opgeroepen.

08:48:52

Met warmtebeeldcamera's worden vuurhaarden in de metalen buizen van het afzuigsysteem gezocht. Met behulp van de Cobra worden deze brandhaarden vervolgens bestreden. 

08:41:20

Op dit moment zet brandweer 3 blusvoertuigen, hoogwerker, watertankwagen, COBRA, en diverse ondersteunende eenheden in. 

08:36:42

Brandweer is nog bezig om de vuurhaarden in het afzuigsysteem in de loods te bereiken. Dit is tijdrovend en moet voorzichtig gebeuren.

08:09:13 - Weinig rook bij brand

In de loods is rookontwikkeling, buiten de loods is weinig rookontwikkeling op dit moment.

07:51:23 - Emmabaan deels afgesloten

De Emmabaan tussen Tragel en Zwingelweg is afgesloten om brandweer ruimte te geven voor de inzet.

07:48:16 - Brand gelokaliseerd

Het brandt in de afzuiginstallatie in één van de loodsen. Brandweer zet in op de vuurhaarden in de loods. Het Cobra systeem is ook gealarmeerd, zie website Brandweer Zeeland voor specialisme Cobra.

In het bedrijf worden vezelplaten van vlas geproduceerd.

07:40:44 - personen nagekeken door ambulance

De personen die binnen waren tijdens het ontstaan van de brand zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Zij hoeven niet verder te worden behandeld, een ambulance vertrekt. Andere ambulance blijft, in verband met grote brandweerinzet voor zekerheid aanwezig.

Terug naar meldingen