Brand in landbouwschuur aan de Langeweg in Aardenburg

Laatst bijgewerkt 24-04-2019
zaterdag, 8 september 2018 om 18:33:07
Gesloten

In een landbouwschuur aan de Langeweg in Aardenburg is brand uitgebroken. De meldkamer heeft omstreeks 18:20uur twee blusvoertuigen en een redvoertuig gealarmeerd.

De brand is uitslaand. In de schuur staan tractoren en is hooi opgeslagen. Er zijn geen mensen of dieren in de schuur aanwezig.

De rook stijgt recht op en is in de wijde omgeving zichtbaar. 

De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand. Drie blusvoertuigen, een redvoertuig, waterwagen, OVD en AGS zijn onderweg.

22:43:45

Brandweer is nog met twee eenheden aan het nablussen en verwacht nog ongeveer een uur nodig te hebben. Het perceel wordt afgezet als gevolg van de asbestverspreiding. Stichting Salvage ondersteunt de eigenaar bij de opruimwerkzaamheden.

Overige ondersteunende eenheden keren terug naar de kazerne.

Einde berichtgeving.

21:10:45 - Asbestverspreiding

De verspreiding van asbest beperkt zich hoogstwaarschijnlijk tot het perceel zelf of delen daarvan, het perceel is ongeveer 2Ha groot. 

20:41:33 - Rook tijdens nablussen

Zodra de muren omver zijn gehaald door kraan zal de brandweer vervolgen met nablussen. Hierdoor kan de rook toenemen. Rook is altijd ongezond, blijf daarom uit de rook. Indien u last heeft van de rook, sluit dan deuren en ramen en schakel ventilatie uit.

Omdat de brandweereenheden nog geruime tijd bezig zijn is een hulpverleningsvoertuig ter plaatse gevraagd om het terein te verlichten.

20:17:57 - HOVD meldt dat de brand meester is

De  Hoofd-Officier van Dienst meldt om 20:15uur dat de brand meester is.

De brandweer zal nog geruime tijd bezig zijn met nablussen. 

 

20:04:17

Omdat de schuur volledig uitbrandt, is er instortingsgevaar. Op verzoek van de brandweer is een kraan ter plaatse om veilig te kunnen werken. De kraan zal de muren omver duwen, waarna de brandweer kan afblussen.

Voor de brandbestrijding zijn ongeveer 25 brandweerlieden ingezet. Ter ondersteuning is ook de ademluchtcontainer ter plaatse, deze voorziet in voorraad en het vullen van ademluchtflessen.

Omdat er vrijwel zeker asbest bij de brand is betrokken, heeft de brandweer extra aandacht voor eigen veiligheid. Op de erfgrens wordt een ontsmettingsveld ingericht, daar kunnen brandweermensen worden afgespoeld. De AGS is ter plaatse om definitief vast te stellen dat het asbest betreft en tevens het verspreidingsgebied vast te stellen.

Stichting Salvage wordt ter plaatse gevraagd om te ondersteunen bij de afhandeling van de schade.

18:57:35

De schuur is niet meer te redden. De brandweereenheden zetten in op het afschermen van de naastgelegen woning.

Het dak is volledig weggebrand. Bij de brand is zeer waarschijnlijk asbest betrokken, de omgeving wordt daarom afgezet. De AGS komt ter plaatse om het verspreidingsgebied vast te stellen.

 

Terug naar meldingen
Blijf uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.

Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.