Brand in hotel De Kamperduinen Patrijzenlaan Kamperland

Laatst bijgewerkt 24-04-2019
vrijdag, 19 oktober 2018 om 0:58:39
Gesloten

Er is brand uitgebroken in Hotel de Kamperduinen aan de Patrijzenlaan in Kamperland. De melding die binnenkwam als automatische brandmelding, werd bevestigd in het hotel. De meldkamer heeft daarom opgeschaald naar middelbrand. De ontruiming van het hotel is opgestart.

Twee blusvoertuigen zijn ter plaatse. De eerste eenheid bevestigt brand in de sauna met veel rook in het hotel en schaalt daarom op naar grote brand. Een extra blusvoertuig wordt gealarmeerd, evenals een ladderwagen en een waterwagen.

 

 

05:35:44 - Hulpdiensten schalen af naar GRIP 0

Er is afgeschaald naar GRIP0. De brand is beperkt gebleven tot het saunacomplex en er zijn geen gewonden. De ambulances zijn inmiddels vertrokken.

De evacuatie van de hotelgasten is zeer goed en vlot verlopen met volle medewerking en begrip van de gasten. Bijna alle hotelgasten zijn vertrokken. De overige gasten vertrekken in de loop van de morgen vanaf het hotel naar hun bestemming.

Ongeveer 60 personen zijn door de hotelketen ondergebracht in alternatieve accommodaties. De overige hotelgasten zijn op eigen gelegenheid vertrokken.

De brandweer voert de laatste metingen uit in de hotelkamers om deze vrij te geven. De actuele meetresultaten zijn voldoende om delen van het pand vrij te geven. Ook vindt er nog nacontrole plaats van de brandresten in het saunacomplex.

Het is de verwachting dat de brandweer nog ongeveer een uur bezig is, daarna wordt het pand overgedragen aan de eigenaar die wordt ondersteund door Stichting Salvage.

De eerste brandweereenheden zijn aan het inpakken en keren daarna terug naar de kazerne.

 

Einde berichtgeving.

04:35:49

Om zoveel mogelijk rook te verdrijven, wordt het hotel door de brandweer met ventilatoren geventileerd.

Nog steeds worden delen van het hotel, achtereenvolgens vrijgegeven om in overleg met gasten spullen van kamers te halen. Zodra de gasten hun spullen hebben, krijgen ze een alternatief onderkomen aangeboden of kiezen ervoor naar huis te gaan. In de tussentijd zijn alle gasten binnen opgevangen in de parkeergarage. Ongeveer tweederde van de gasten is inmiddels vertrokken.

03:43:58 - Gasten kunnen niet terug en krijgen alternatief aangeboden voor overnachting

Inmiddels is duidelijk geworden dat de gasten niet terug kunnen naar hun hotelkamers / appartementen. De rookoverlast in het hotel is te groot om in te kunnen verblijven.

De hotelgasten wordt een alternatief onderkomen aangeboden door de hotelketen. Op dit moment wordt per gedeelte van het hotel in overleg met het hotelpersoneel en de gasten, spullen opgehaald van de kamers nadat deze zijn vrijgegeven door de brandweer. De gasten worden tijdelijk opgevangen in de parkeergarage van het hotel, waar koffie wordt aangeboden voor de gasten. Diverse gasten zijn inmiddels al vertrokken.

03:07:48 - Brand is meester

De brandweer meldt dat de brand meester is en dat brand beperkt is gebleven tot het saunacomplex.

Brandweer meldt dat alle kamers zijn gecontroleerd in het hotel. In het hele gebouw is sowieso (lichte) rook aanwezig. Op dit moment worden metingen verricht om te bepalen of in een later stadium gasten terug kunnen naar hun kamers. Als gasten niet willen wachten biedt de hotelketen een alternatief onderkomen aan inclusief vervoer.

Stichting Salvage is ter plaatse aanwezig om te ondersteunen bij de afhandeling van de schade.

02:20:15 - Brand onder controle, geen gewonden

De brandweer meldt dat de brand onder controle is, maar nog niet meester.

Er zijn geen gewonden. Uit voorzorg is wel een ambulance aanwezig.

Het hotel is ontruimd, voor de zekerheid wordt het hele hotel door de brandweer gecontroleerd. Alle bezoekers staan buiten. Door de GHOR worden dekens uitgedeeld aan mensen die dat willen.

In het hotel worden metingen verricht door de brandweer ivm de rookverspreiding in het hotel.

 

 

01:37:28 - Zeer grote brand en GRIP1

Drie brandweereenheden zijn bezig met het bestrijden van de brand. De forse brand woedt in het saunacomplex en heeft zich nog niet verder uitgebreid. De brandweer schaalt uit voorzorg op naar zeer grote brand. Daarnaast wordt GRIP1 afgekondigd om de coordinatie op incidentlocatie te realiseren.

Het hotel is ontruimd, ruim 170 personen staan buiten.

Voor ondersteuning bij de brandbestrijding is logistieke eenheid ter plaatse, evenals waterwagen en ademluchtcontainer.

 

01:11:08 - Grote brand

Brandweer is met twee eenheden gestart met het blussen van de brand. Er is stevige rookontwikkeling. Rook is altijd ongezond, probeer daarom uit de rook te blijven.

Naast 3 blusvoertuigen, zijn ook een hoogwerker, OVD, HOVD en AGS ter plaatse.

Terug naar meldingen
Blijf uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.

Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.