Brand bij bedrijf Koewacht

Laatst bijgewerkt 7-04-2021
woensdag, 7 april 2021 om 17:20:55
Gesloten

Bij een bedrijf aan de Emmabaan in Koewacht is een smeulbrand waar veel rook door vrijkomt. Er is door de brandweer middelbrand afgegeven in verband met de waterwinning. Twee blusvoertuigen gaan er naar toe.

woensdag, 7 april 2021 om 17:59:38

Zodra de COBRA-unit ter plaatse is zal de smeulbrand verder worden gedoofd.

Einde berichtgeving.

woensdag, 7 april 2021 om 17:49:45

Omdat het een smeulbrand betreft wordt een COBRA-unit ingezet. 

 

Cobra is een speciaal blussysteem dat de brandweer gebruikt voor het bestrijden van binnenbrand. Het gaat dan om brand in afgesloten ruimtes zoals containers, opslagtanks en leidingen maar ook woonruimtes en bedrijfshallen. Simpel uitgelegd is Cobra een koude, snijdende hogedrukspuit met daarop een trekker die een ‘gritstraalmiddel’ van ijzeroxide aan het bluswater kan toevoegen. De druk van de gritstraal en het water (300 bar) is zó hoog dat het niet alleen beton en ijzeren platen maar vrijwel alle constructiematerialen kan doorboren. Binnen enkele seconden ontstaat er een klein gaatje waardoor een (hogedruk)waterstraal kan worden verneveld. De waterdruppels zijn tien keer zo klein verneveld dan normaal. De brand in de achterliggende ruimte wordt op deze manier effectief gekoeld en soms al volledig geblust.

Veilig, effectief en snel
Het voordeel van dit Cobra-systeem is dat je geen deuren van een brandende ruimte hoeft te openen. Dit voorkomt de kans op een steekvlam (‘backdraft’) omdat opeens veel zuurstof bij de brand komt. Hierdoor is de inzet van de brandweer aanzienlijk sneller, effectiever en vooral veiliger.

Twee Cobra-units
Er bevindt zich één Cobra-unit in Sluiskil en één in Vlissingen. De Cobra-unit in Vlissingen is primair in gebruik van het MIRG-team voor het bestrijden van scheepsbrand.

 

https://www.brandweerzeeland.nl/over-ons/specialisaties

 

Terug naar meldingen