aanvaring Westerschelde ter hoogte van Terneuzen

Laatst bijgewerkt 24-04-2019
maandag, 1 april 2019 om 1:19:57
Gesloten

Op de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen zijn een passagierschip, de Viking Idun (ca 135 m lang) en een tanker, Chemical Marketer (ca 134 m lang) met elkaar in aanvaring gekomen. Beide schepen hebben schade, het passagierschip ligt nu aan de steiger bij het Buitenhoofd van Terneuzen. De hulpdiensten zijn aanwezig bij beide schepen. Voor de coordinatie zijn de hulpdiensten opgeschaald naar GRIP2, comform het incidentbestrijdingsplan. 

maandag, 1 april 2019 om 3:52:42 - Beide schepen worden vanochtend geïnspecteerd om na te gaan of zij hun reis kunnen vervolgen.

Het passagiersschip wordt via de sluizen begeleid naar de Goese Kade aan het kanaal van Gent naar Terneuzen. De beide schepen worden vanochtend geïnspecteerd om na te gaan of zij hun reis kunnen vervolgen. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en politie doen onderzoek naar de oorzaak. ILT is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Einde berichtgeving.

maandag, 1 april 2019 om 3:06:33

De Viking Indun was onderweg van Antwerpen naar Gent er bevonden zich 171 passagiers en 44 bemanningsleden aan boord. Er zijn aan boord vijf mensen licht gewond geraakt, één daarvan is naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek.

De Chemical Marketer, geladen met aardolie was onderweg naar Antwerpen, aan boord raakte niemand gewond.

maandag, 1 april 2019 om 3:02:18

De hulpdiensten hebben afgeschaald, er is geen coördinatieniveau (GRIP) meer voor dit incident. Alle passagiers blijven aan boord van het passagiersschip.

maandag, 1 april 2019 om 2:19:22

Aan boord van de tanker zijn geen gewonden. De schade aan de romp bevindt zich boven de waterlijn, de wand van de tank is niet beschadigd. Er is dus geen lekkage van lading. 

maandag, 1 april 2019 om 1:57:39

Enkele passagiers op het passagiersschip zijn licht gewond geraakt en zijn aan boord behandeld door ambulancepersoneel. Eén lichtgewonde is met een ambulance voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Dit betreft een bemanningslid van het schip.

maandag, 1 april 2019 om 1:47:34 - Geen lekkage op beide schepen

Beide schepen hebben door de aanvaring schade opgelopen, dit is boven de waterlijn en beide schepen hebben geen lekkage. De hulpdiensten onderzoeken op dit moment de toestand van de passagiers op het passagiersschip. Er zijn 171 pasagiers aan boord.

Terug naar meldingen