Aanvaring voor kust van Zeebrugge - olie stroomt in zee

Laatst bijgewerkt 24-04-2019
dinsdag, 6 oktober 2015 om 6:22:30
Gesloten

Voor de kust van Zeebrugge is een aanvaring geweest tussen een vrachtschip en een LNG-tanker. Het vrachtschip is zinkende. Er zijn drie reddingsboten uit Zeeland vertrokken naar het incident om ondersteuning te bieden. Inmiddels is bekend dat de opvarenden allemaal gered zijn.Het vrachtschip had geen gevaarlijke stoffen aan boord. De tanker is beschadigd en wordt naar Zeebrugge gesleept. De ladingtanks zijn niet lek. De Westerschelde is gedeeltelijk gestremd (west) in beide richtingen.

maandag, 12 oktober 2015 om 9:33:44

Rijkswaterstaat laat weten dat op de Zeeuwse stranden geen olie meer is aangespoeld. Ook op de Oosterschelde is geen olie meer aangetroffen. Ook vanuit de lucht zijn geen olievlekken meer te zien langs de Zeeuwse kust. Rondom het wrak voor Zeebrugge zijn nog wel olievlekken te zien. Deze drijven echter in zuidwestelijke richting en vormen geen bedreiging voor de Nederlandse kust.

vrijdag, 9 oktober 2015 om 14:27:24

Update van Rijkswaterstaat 14.00
uur:

Er zijn klonters olie aangespoeld
op het strand tussen Westkapelle en Vlissingen. De ruiming is inmiddels gestart.
Ten noorden van Westkapelle is géén olie aangetroffen evenals op de stranden
van Schouwen-Duiveland. Er zijn géén meldingen van met olie besmeurde vogels. Op
de Oosterschelde zijn ook klonters olie waargenomen. De RWS 75 zal vanaf 15.00
uur in samenwerking met een helikopter een zoekactie uitvoeren. De ruiming op
de Oosterschelde wordt direct uitgevoerd door het schip Octopus.

vrijdag, 9 oktober 2015 om 11:47:30

Er zijn vanmorgen brokjes olie aangespoeld op het strand van Vlissingen en aan de kust van de gemeente Veere. De olie wordt opgeruimd. Om schoonmaakploegen ruimte te geven worden sommige strandovergangen in de gemeente Veere tijdelijk afgesloten. Meer informatie op de website van de gemeente Vlissingen en de gemeente Veere.

donderdag, 8 oktober 2015 om 20:25:43

Informatie van Rijkswaterstaat (17.45 uur):Geen olie op Zeeuwsestranden van vrachtschip FlinterstarWel 1 besmeurde dode vogelaangespoeld en ruim 100 besmeurde vogels waargenomen Rijkswaterstaat schouwt daar waar nodig de Zeeuwsestranden op aangespoelde olie(resten) van het gezonken vrachtschip Flinterstar.Tot op heden zijn er geen olieresten aangespoeld. Het aanspoelen van kleineolieresten blijft weliswaar mogelijk. Wel is er in de loop van de dag 1 dode,besmeurde zeemeeuw aangespoeld en zijn er ruim 100 besmeurde vogels waargenomen. Rijkswaterstaat blijft de kust de komende dagen schouwen en monitoren.Luchtinspectie en modelvoorspellingenRijkswaterstaatstelt op basis van inspectievluchten en modelvoorspellingen (waterstroming en windverwachting) een verwachting op of er olie zal aanspoelen aan de Nederlandse kust. Rijkswaterstaat werkt hierbij nauw samen met de Vlaamse autoriteiten. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdagavond telefonisch contact gehad met de Belgische staatssecretaris Bart Tommelein. Beide bewindslieden hebben afgesproken nauw met elkaar in contact te blijven om de gevolgen van de aanvaring zoveel mogelijk te beperken. Bij de laatste inspectievlucht vanmiddag boven zee waren er geen olievlekken meer zichtbaar. De verwachting is dat er geen olieresten de Zeeuwse kust bereiken. Rijkswaterstaat blijft de kust de komende dagen wel schouwen en monitoren.Besmeurde vogelsDode vogels worden direct geruimd door de diverse aanwezige instanties. Deze vogels worden voor onderzoek aangeboden aan een laboratorium. Levende, besmeurde vogels worden door medewerkers van de dierenambulance zo mogelijk gevangen en afgevoerd naar vogelopvangcentra.Bestrijding olie bij de bronDe olieuitstroom uit de Flinterstar is op dit moment nihil. Mogelijk latere uitstroom wordt ter plekke geruimd. De Vlaamse autoriteiten hebben hiervoor twee schepen, de Hebocat7 en de Interballast1, ter beschikking. Beide schepen krijgen hierbij ondersteuning van de Arca, het oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat. AchtergrondDinsdagmorgen 6 oktober om 04.00 uur vond een aanvaring plaats in Belgische wateren tussen de gastanker AlOraiq en het Nederlandse cargoschip Flinterstar. De Flinterstar is na deaanvaring vrijwel geheel gezonken, alleen het voorste deel steekt nog boven water en wordt door de berger drijvende gehouden. Het schip ligt op een zandbank langs de vaargeul en is stabiel.Door de aanvaring zijn twee soorten olie vrijgekomen: zware stookolie, en lichte olie, beiden afkomstig uit de machinekamer.

donderdag, 8 oktober 2015 om 14:43:26

Er drijft nog steeds (beperkt) olie uit de Flinterstar. De olie
wordt ter plaatse zo veel mogelijk opgeruimd. Het oliebestrijdingsvaartuig van
Rijkswaterstaat wordt hiervoor ingezet. De olievlekken gaan langzaam in
noordelijke richting. Het is nog niet duidelijk of ze de Zeeuwse kust bereiken.
Rijkswaterstaat houdt de olie vanuit de lucht in de gaten. Ook op de stranden
wordt gekeken of er al iets is aangespoeld. Dit wordt de komende dagen
periodiek herhaald. Voor vogels die besmeurd worden aangetroffen worden
vogelopvangcentra ingeschakeld.De Flinterstart had als brandstof 125 ton dieselolie en 427
ton zware olie aan boord, verdeeld over zeker zes verschillende tanks.
Onduidelijk is hoeveel tanks zijn beschadigd. Het is mogelijk dat de olie deels
verdampt of zinkt, aldus Rijkswaterstaat.

dinsdag, 6 oktober 2015 om 20:46:34

De olieverspreiding wordt door Rijkswaterstaat nauwlettend in de gaten gehouden. Daarvoor is er continue contact met Vlaanderen. Verspreidingsmodellen geven aan dat wanneer er niets zou worden gedaan, de olie in de avond de Nederlandse wateren kan bereiken. Na twee tot drie dagen zou de olie de Zeeuwse kust kunnen bereiken. Er is echter inmiddels gestart met de opruimwerkzaamheden en woensdagochtend wordt de situatie opnieuw bekeken. De kustwacht vliegt dan met een vliegtuig boven het gebied en kijkt hoe de verspreiding op dat moment is.Op basis van die informatie bekijkt Rijkswaterstaat of er - naast de inzet van de Vlaamse collega’s - nog maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat de olie de Zeeuwse kust bereikt.

dinsdag, 6 oktober 2015 om 9:34:25

Er wordt afgeschaald, GRIP 2 wordt opgeheven. De bestrijding van de olievlek wordt opgepakt door de Belgische autoriteiten en gevolgd door Rijkswaterstaat. Als er geen nieuwe ontwikkelingen zijn die voor Zeeland van belang zijn is dit de laatste berichtgeving.

dinsdag, 6 oktober 2015 om 7:39:09

Zojuist meldt Rijkswaterstaat dat de stremming op de Westerschelde is opgeheven.

dinsdag, 6 oktober 2015 om 7:26:06

Er is bekend geworden dat er inmiddels uitstroom van olie is uit het gezonken vrachtschip. De olie verspreidt zich in noord-noordoostelijke richting en koerst niet op de kust af. De verwachting is dan ook dat de olie op korte termijn niet op de kust zal aanspoelen. De oliebestrijding wordt door de Belgische autoriteiten op zee aangepakt.

Terug naar meldingen