140 inzetten door Brandweer Zeeland tijdens en na storm Odette.

Laatst bijgewerkt 26-09-2020
zaterdag, 26 september 2020 om 10:38:50
Gesloten

Door de storm Odette die vanaf vrijdagmiddag over Zeeland raasde heeft Brandweer Zeeland tot zaterdagochtend 10.30 uur in totaal 108 inzetten gehad. Bijna de helft van de inzetten vonden plaats in Zeeuws-Vlaanderen. Op verschillende plaatsen zijn bomen of grote takken op gebouwen, waaronder woningen gevallen. Enkele daken sloegen door de storm los en veroorzaakten daarbij wateroverlast door de hevige regen. De overige inzetten waren veelal bomen of grote takken die wegen hadden geblokkeerd.

De stormwaarschuwingen voor de storm zijn inmiddels ingetrokken door het KNMI.

zaterdag, 26 september 2020 om 19:19:09 - 140 inzetten brandweer tijdens en na storm.

Tijdens en na de passage van de storm Odette zijn veel posten van Brandweer Zeeland vanaf vrijdagavond half zeven tot nu bezig geweest met het verlenen van hulp.

Totaal zijn 140 inzetten voor de brandweer geregistreerd in deze ruim 24 uur. Bij de meeste van deze inzetten waren bomen of grote takken op woningen en bedrijven terecht gekomen of waren doorgaande wegen geblokkeerd. In een aantal gevallen is hierbij schade ontstaan en door de hevige regenval ook waterschade. Naast de stormschade werd de brandweer diverse malen ingezet om te helpen bij wateroverlast door de hevige regenval. Een overzicht van de inzetten per gemeente:

Borsele   6

Goes  13  

Hulst    5

Middelburg    9

Noord-Beveland    6

Reimerswaal     1

Schouwen-Duiveland    11   

Sluis   35  

Terneuzen    24    

Tholen     1

Veere   12

Vlissingen   17

zaterdag, 26 september 2020 om 12:31:41

Het aantal meldingen van schade en overlast door de storm neemt af. Brandweer is nog wel doende met enkele meldingen van omgewaaide bomen en wateroverlast in de regio.Vanaf vrijdagmiddag tot 12.30 uur zijn er 125 inzetten door de brandweer gedaan voor de storm en wateroverlast.

Wat moet ik doen als er schade ontstaat door storm of regenval?

  • Als er sprake is van acuut gevaar voor mens of dier, bel dan de brandweer via 112. Twijfel je of er acuut gevaar is, bel dan ook 112. De meldkamer maakt een professionele inschatting. Een gevaarlijke situatie is bijvoorbeeld een boom die over een weg dreigt te vallen, een losrakend dak of risico op kortsluiting of brand.
  • Is er geen acuut gevaar, maar wel schade aan de openbare ruimte? Bel dan je gemeente. Heb je schade aan je eigen huis of bedrijf zonder acuut gevaar? Bel dan je verzekeringsmaatschappij of een gespecialiseerd bedrijf. Een hovenier kan bijvoorbeeld een boom in de achtertuin omzagen. Heb je een huurhuis, stel dan de woningbouwvereniging op de hoogte van de schade.
  • Is er geen gevaar voor mens en dier, haal dan, indien mogelijk, zelf een pomp bij een doe-het-zelf-zaak of schakel een gespecialiseerd bedrijf in om de ruimte leeg te pompen. Als de waterhoogte in de ruimte enkele centimeters bedraagt, kun je een waterstofzuiger of een emmer en dweil gebruiken.

Zie voor verdere adviezen ZeelandVeilig

Overzicht van de inzetten door de brandweer per gemeente (tot 12.30 uur);

Borsele   5

Goes  12

Hulst    5

Middelburg    9

Noord-Beveland    5

Reimerswaal     1

Schouwen-Duiveland    9

Sluis   31

Terneuzen    19

Tholen     1

Veere   12

Vlissingen   16

Terug naar meldingen