Martin Janse

Specialist brandpreventie

Hoe maak jij Zeeland Veilig?
Dat doe ik bij de afdeling Risicobeheersing. Ik doe bijvoorbeeld bouwcontroles op aanvraag van de gemeenten en geef adviezen over brandveiligheid. Door middel van deze advisering hopen we bij te dragen aan een veilig Zeeland. Ook ben ik brandonderzoeker. Door onderzoek te doen naar branden kan je een relatie leggen met preventie. Daar leren we van. Zoals dus ook bij de brand op de camping.

Hoe ik hier terecht ben gekomen?
Het begon in 1993 bij de vrijwillige brandweer Post Veere. Een collega van mijn toenmalige baan bij Schelde Ketelbouw vertelde me dat ze mensen zochten. In 2002 na verhuizing bij de post Oostkapelle terecht gekomen. En in 2004 kwam ik een vacature tegen bij Brandweer Stadgewest Vlissingen-Middelburg bij de afdeling PPP (Proactie, Preventie en Preparatie). Uiteindelijk doorgegroeid tot waar ik nu ben, specialist brandpreventie. Het is echt boeiend werk.

Hoe de brand op deze camping is ontstaan?
In het geval van deze camping hebben we de oorzaak niet kunnen achterhalen. Wel waar het ongeveer begon. Op verzoek van de officier van dienst werd ik opgeroepen tijdens mijn dienst voor brandonderzoek.
De brand was al geblust toen ik aankwam. De situatie was dat er 3 caravans helemaal waren uitgebrand. Eentje voor de helft en een aantal caravans hadden brand- en rookschade. Van de middelste van de 3 uitgebrande caravans was alleen het frame en dak over (deze waren van metaal). Bij de andere twee was nog wel iets van brandbaar materiaal terug te vinden. Ik ga er daarom ook vanuit dat het bij die caravan is begonnen. De ruimte tussen de caravans was prima, maar wat er meespeelde bij deze brand was dat er coniferen tussen de caravans stonden. Dat is een mooi, natuurlijk hek afscheiding, maar ontzettend brandbaar. Mooi groen van buiten, maar droog en dood van binnen. Een klein vuurtje is genoeg bij deze plant. Eén van de punten die we dan ook altijd meenemen naar campingeigenaren is dat ze rekening houden dat de hagen brandbaar zijn. De brand op deze camping gaan we trouwens gebruiken als casus tegenover de huidige regelgeving. Mocht je dus toevallig deze brand hebben gefilmd dan zie we dat graag om ervan te leren!

Mijn tip voor campingeigenaren!
De inrichting van de camping is belangrijk. Denk aan afstanden tussen de stacaravans en chalets. Dat is bij de meeste campings echt wel goed geregeld. Maar voorkom ook dat er dingen tussen de stacaravans en chalets geplaatst worden. Haal coniferen liever weg en gebruik een minder brandbare plant. Denk ook een aan hoe je de gasten waarschuwt. Is er bijvoorbeeld een verzamelplaats? Zorg dat ze weten wat er van ze verwacht wordt bij een calamiteit. Het controleren van de gas- elektrische installaties op de hele camping mag ook niet ontbreken. Wat we ook heel belangrijk vinden is een goede bluswater voorziening. Als we waterwagens moeten oproepen kost dat tijd en vaak is de ruimte op een camping beperkt.. Een extra vluchtweg of in-uitgang kan ook geen kwaad!. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan mij of mijn collega’s.

Waar kan een bezoeker opletten?
Volg de geschreven huisregels. Die zijn er niet voor niets. Wij geven advies op brandveiligheid die eigenaren overnemen. Zoals geen open vuur en bij de BBQ een emmer met zand of water zetten. Kijk op je camping ook waar je eventueel naar toe kan vluchten mocht het nodig zijn en waar een brandblusser hangt. Zorg ook voor een rookmelder in je caravan, dit is trouwens verplicht. Het is maar een kleine ruimte. Als je slaapt en er breekt brand uit wil je op tijd gewekt worden. Rook bevat o.a. CO en zorgt juist dat je nóg dieper in slaap valt. Dat willen we natuurlijk voorkomen.