Marjolein Franken

KAM-coördinator COVRA

Hoe ik Zeeland veilig maak?

Dat doe ik als KAM-coördinator. KAM staat voor Kwaliteit - Arbo - en Milieu. Eigenlijk heeft alles wat we bij COVRA doen wel te maken met veiligheid. Onze missie is: blijvend zorgen voor het Nederlandse radioactieve afval om mens en milieu te beschermen. Blijvend betekent in dit geval tot het moment dat het radioactieve materiaal is vervallen en er een blijvend veilige situatie is voor mens en milieu.

In mijn functie heb ik veel te maken met procedures en kwaliteitsborging. Een deel van het radioactief afval wordt in vaten verpakt. Die vaten moeten voldoen aan strenge eisen. Daar zorg ik voor door andere op audit te gaan bij leveranciers. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen voor een nieuw opslaggebouw. Ik zorg er dan voor dat tijdens het project de juiste processen worden doorlopen. Daarnaast voer ik met collega’s veiligheidsanalyses uit. Denk aan de stevigheid van een gebouw. Zijn de muren dik genoeg? Blijft het staan als er een vliegtuig op stort? Overleeft het overstromingen? De kans dat zoiets gebeurt, is buitengewoon klein maar we nemen elk scenario mee. Een kenmerk van radioactiviteit is dat de straling met de tijd afneemt. Dit noemen we verval. De ene radioactieve stof vervalt binnen een paar dagen volledig en bij andere stoffen kan dit vele duizenden jaren duren. Het radioactief afval moet tot de tijd dat het volledig is vervallen buiten de leefruimte van de mens gehouden worden. Hoe dat op de lange termijn het beste kan, onderzoeken we op dit moment. Dat houdt in dat we alles wat er nu gebeurt tot in detail moeten documenteren. Collega’s die over 50 jaar bij COVRA werken moeten bij wijze van spreken precies weten wat ik vandaag doe. Ik werk eigenlijk aan een soort tijdscapsule.

Hoe ik hier terecht ben gekomen?

Ik werk hier nu 3 jaar. Hiervoor heb ik in de voedingsmiddelenindustrie gewerkt. Dat heeft ook met veiligheid te maken: voedselveiligheid. Na 20 jaar met mais en tarwe te hebben gewerkt, is dit heel anders, maar absoluut een topuitdaging. Naast mijn dagdagelijkse werk, studeer ik momenteel voor Algemeen Coördinerend Deskundige. Dat is een van de hoogste diploma’s als het gaat om  stralingshygiëne. Deze opleiding wordt maar eens in de 5 jaar gegeven.

Hoe mensen meer te weten komen over radioactief afval?

We hebben een website – een goede vind ik zelf – daar wordt goed uitgelegd wat radioactief afval en straling is. Straling is namelijk overal. De tandarts gebruikt het voor foto’s bijvoorbeeld. Mensen denken bij radioactief afval vaak aan kernafval, maar het grootste deel komt uit ziekenhuizen! Denk aan mensen die bestraald worden voor bijvoorbeeld kanker of injecties nodig hebben voor een diagnose. De rest komt vanuit de industrie. Zelfs rookmelders hadden vroeger een radioactieve bron. Ook die komen bij COVRA terecht. Kijk dus snel op onze website om meer te weten over COVRA: https://www.covra.nl/nl[MF2] / of volg COVRA op sociale media.

Mijn tip voor jou!

We geven normaal gesproken ook rondleidingen bij COVRA. Kom zelf eens een kijkje nemen als de coronamaatregelen dat weer toestaan. Dan zie je met eigen ogen hoe we het afval opslaan en mag je er zelfs op staan. Helemaal veilig natuurlijk! Mijn collega’s of ikzelf leiden je graag rond. De actuele informatie over rondleidingen vind je op onze website: https://www.covra.nl/nl/organisatie/rondleiding-plannen/.