Marit de Bruijn

Senior politiecentralist

Wat voor werk ik doe?
Ik werk als senior centralist op de meldkamer.
De centralisten op de meldkamer doen de intake van spoedeisende meldingen op 112 en sturen de politie-eenheden op straat aan. Als senior behoudt je het overzicht over de meldingen en ben je verantwoordelijk voor de aansturing.

Ik doe dit omdat
Eerst heb ik de politie-opleiding gevolgd en ik ben daarna als agent gaan werken. Werk dat ik met ontzettend veel plezier deed, tot ik een vacature voorbij zag komen voor centralist op de meldkamer. Uit nieuwsgierigheid ben ik daar de helft van de tijd gaan werken en bleef daarnaast ook nog agent op straat. Ik vond en vind het werk op de meldkamer nog steeds zo ontzettend interessant en veelzijdig dat ik er nu fulltime werk. Het moment dat ik de 112-lijn opneem en het verschil kan maken voor de melder blijft speciaal. Geen dag is hetzelfde.

Wanneer zet de politie een Amber Alert of Burgernet melding in?
De politie zet Burgernet onder andere in als hulpmiddel om zo de medewerking van de burger te krijgen bij een urgente zoekactie. Amber Alert is een onderdeel van Burgernet. We versturen een Amber Alert via de BurgernetApp bij een zoekgeraakt kind die in levensgevaar is. Hoe groter het bereik van een AMBER Alert, hoe groter de kans dat het kind wordt gevonden.
Burgernet gebruiken we daarnaast bij bijvoorbeeld een vermiste en verwarde volwassenen. Maar ook een heterdaad situatie, waarbij de dader(s) nog in de buurt zijn. Denk aan een overval of diefstal. Ook daarbij geldt hoe groter het bereik, hoe beter.
Een Burgernetmelding of Amber Alert wordt zo snel mogelijk na binnenkomst van de melding door een politiecentralist aangemaakt en verzonden naar de burgers in het zoekgebied. Het bericht kan bestaan uit een sms bericht, maar ook een spraakbericht.
Loopt de burger gevaar? Dan sluit de politie het bericht af met 'Niet zelf benaderen'. Als je burgernet belt kom je trouwens uit bij de meldkamer. Dat weet niet iedereen.
Naast sms gebruiken we ook e-mail. Voor bijvoorbeeld een digitaal buurtonderzoek. Zoals of je iets gezien hebt van een beroving of doorrijding. Preventietips versturen we ook via dit kanaal. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter! Elke deelnemer maakt de buurt namelijk een stukje veiliger. Meld je dus aan via 
www.burgernet.nl. Hier vind je ook meteen meer informatie.

Wat is (naast het bovenstaande) je gouden veiligheidstip:
Jij als burger bent onze ogen en oren. Jij weet over het algemeen het beste wat er in jouw omgeving speelt en wat normaal of afwijkend gedrag is.
Aarzel dus nooit als je iets niet vertrouwt en bel bij verdachte situaties direct 112 en als het minder spoedeisend is met 0900-8844.

Marit de Bruijn