Marcella Keus

Vrijwilligers coördinator dierenambulance

??? ?? ??????? ?????? ?????
Dat doe ik als vrijwilligerscoördinator. Dat wil zeggen dat ik vrijwilligers ondersteun, evaluaties doe en nazorg na een heftige melding. Sollicitaties hoort ook bij mijn taken. Daarbij let ik niet alleen op de juiste wilskracht. Wat we vooral belangrijk vinden is dat mensen veilig handelen en rustig blijven. Het is geen knuffelbaan. Je hebt namelijk te maken met gewonde dieren of dieren die ziek zijn of zelfs overleden. Het is dan belangrijk om op de goede manier te handelen. Met de juiste vragen proberen we de juiste mensen te vinden. Ons doel is het welzijn van de dieren naar een hoger niveau te tillen. Dit doen we door dag en nacht met de dierenambulance te rijden. Daarnaast verzorgen we een dierenvoedselbank voor mensen die minder te besteden hebben. 
 

Waarom ik dit werk doe?
Ik ben begonnen als hulp bij Jolanda, onze voorzitter, voor de dierenvoedselbank. Via een oproepje op Facebook.  Helaas kon ik niet meer helpen doordat ik zelf meer moest gaan werken. Toen kreeg ik een berichtje dat ze me wel wat vond voor in het bestuur. Daar was de rest van het bestuur het ook mee eens gelukkig. De wensen voor de dierenambulance lagen er toen al, de plannen nog niet. Stichting Dierenlot gaf ons een lening en een auto waardoor we konden starten. We zijn toen snel op zoek gegaan naar vrijwilligers en toen begon het papierwerk. In januari 2020 zijn we begonnen met opstarten en in april reed de ambulance voor het eerst. Inmiddels bestaan we dus iets meer dan één jaar! Het is vrij snel gegaan…

Waarvoor we een zomerambulance gebruiken?
In de zomermaanden van mei tot september hebben we naast de "normale" ambulance ook een zomerambulance! Hiermee gaan we naar grote parkeerplaatsen en langs de kust om te surveilleren. We controleren dan de auto’s op oververhitte honden. In de ambulance zit materiaal om een hond zo snel mogelijk af te koelen. En de vrijwilligers zijn erop getraind om dit op de meest veilige en snelle manier te doen. Het is van belang om de mensen goed voorlichting te geven want het is vaak geen bewuste actie maar onwetendheid. Mensen begrijpen niet altijd dat als het buiten 20 graden is het na 10 minuten al 30 graden is in de auto en na 30 minuten al 38 graden! Veel te heet voor een hond… We herkennen de signalen dat een hond aanwezig is door een bench of open raampje. Een raampje open is echt niet genoeg en doet zelfs vrij weinig. Vervolgens checken we de temperatuur en kijken we naar signalen als flink hijgen, kwijlen, en rode slijmvliezen. Daarna laten we eerst het kenteken omroepen bij een supermarkt of winkel. Als er dan niemand reageert maken we foto’s en filmpjes en bellen we de politie. Dan melden we dat het te erg wordt en slaan we een ruitje in. De politie komt en blijft tot de eigenaar aanwezig is. Wij gaan vervolgens met de hond naar de dierenarts en laten een kaartje achter. Heb je nog een tip?

???? ??? ???? ??? ???????? ???????:
Als je denkt een dier in nood te zien zijn wij er 24/7. We hebben liever dat je een keer onnodig belt als je twijfelt, dan dat het dier lijdt. Wij zijn er ook voor overleden huisdieren. Dus twijfel je? Bel ons ook dan. En laat je hond niet achter in de auto, ook niet voor even. Daarnaast zijn we hard op zoek naar vrijwilligers, dus solliciteer vooral!  ”