Marc

Specialist Risicobeheersing

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Inmiddels ben ik al weer 21 jaar werkzaam bij VRZ waar ik begonnen ben bij de ICT afdeling. Vervolgens verschoof ik naar Operationeel Informatiemanagement. Naast het beheer van het Regionaal Crisiscentrum (RCC) en het Landelijke Crisismanagementsysteem (LCMS) houd ik me binnen team crisisbeheersing bezig met operationele voorbereiding op grootschalige evenementen in Zeeland. Van risicoanalyse tot preparatie, het briefen van informatiemanagers en het vervullen van de rol als tussenpersoon van hulpdiensten en evenementenorganisatie. Ik zag gelijkenissen tussen de operationele voorbereiding van evenementen en de preparatie op risico’s vanuit het risicoprofiel. Daarom heb ik intern gesolliciteerd naar de functie van Specialist Crisisbeheersing. Naast evenementen ga ik ook onderzoeken of andere thema’s uit ons risicoprofiel zo kunnen worden voorbereid.

Waarom ben je dit werk gaan doen?
Een goede informatiepositie is cruciaal voor de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Zeeland. In het verleden zaten we om die reden met een volledig CoPI naast een evenemententerrein en vroegen we een veiligheidscoördinator om ieder uur verslag uit te komen brengen over de sfeer, prognoses en eventuele knelpunten. Tegenwoordig laten we een informatiemanager van Veiligheidsregio Zeeland aansluiten bij het veiligheidsoverleg van de organisator om gedurende het evenement een actueel totaalbeeld te kunnen verzorgen in het Landelijk Crisismanagementsysteem. Door over het vakgebied heen te kunnen kijken en mee te kunnen denken met zowel organisatoren als overheidsdiensten is het gelukt om een wij-gevoel te creëren met respect voor elkaars verantwoordelijkheid. Uiteindelijk hebben we allemaal één doel, een veilig evenement voor zowel bezoekers als artiesten en medewerkers.”

Hoe zorgen we voor een veilig Concert at Sea?
Tijdens Concert at Sea doen we er alles aan om de veiligheid van bezoekers te waarborgen. Er worden veel veiligheidsmaatregelen getroffen; op en buiten het evenemententerrein. Zo wordt de N57, de doorgaande hoofdweg over de Brouwersdam, afgesloten voor alle verkeer. Zelfs voor hulpdiensten! Voor de hulpdiensten is een calamiteitenroute bedacht. Zo hoeft een ambulance met spoed niet met hoge snelheid langs de drukke busstations te rijden.
Dankzij deze, en vele andere beveiligings- en veiligheidsvoorzieningen, ben je op het festivalterrein in goede handen. Ook jij kan daarbij helpen. Dit is wat je zelf kan doen!

  • Kijk altijd waar de nooduitgangen zijn als je een evenemententerrein betreedt of een gebouw ingaat. Je weet dan welke kant je op moet als er iets gebeurt.
  • Spreek een ontmoetingsplek af als je met een groep bent.

Breekt er paniek uit door een onverwachte gebeurtenis?

  • Ga niet tegen de mensenstroom in.
  • Blijf rustig en volg de aanwijzingen van de beveiliging en/of hulpdiensten op.
  • Houd informatieborden en de berichtgeving van de organisator van het evenement, hulpdiensten en media in de gaten

Gouden tip?
Smeer je in, drink voldoende water en zorg ervoor dat je telefoon opgeladen is! 

Concert at sea veilig Zeeland