Lodewijk van Iwaarden

Vrijwilliger Domburgse Reddingsbrigade

??? ?? ??????? ?????? ?????
Ik ben actief als lifeguard bij de Reddingsbrigade. Naast strandwacht geef ik ook opleidingen aan nieuwe lifeguards en ben ik op regionaal niveau betrokken bij overleggen tussen reddingsbrigades en andere hulpdiensten. Dit doe ik naast mijn gewone werk als gemeentelijk adviseur openbare orde en veiligheid en officier van dienst Bevolkingszorg bij calamiteiten. Vanuit dit werk heb ik veel te maken met hulpdiensten zoals politie en #brandweer. Het leuke is dat ik dus zowel vanuit werk als hobby regelmatig met dezelfde diensten en functionarissen contact heb!

Waarom ik dit doe?
Als kind was ik al gek van strand en water. Na het behalen van mijn zwemdiploma’s ben ik lid geworden van de reddingsbrigade. Daar heb ik mijn diploma’s gehaald en vanaf mijn dertiende kon ik ook mee gaan lopen op het strand. Dat heb ik lange tijd gedaan als vakantiebaan en tegenwoordig dus als hobby. Het mooie van het strand en het werk als lifeguard is dat geen dag hetzelfde is. Daarom verveelt het na al die jaren nog steeds niet!

???? ?? ?? ???? ?????? ?? ?? ?? ??????
Het belangrijkste is om op de signaalvlaggen te letten. Daarmee geven we informatie over de actuele veiligheidssituatie. Als de rood-gele vlag hangt, weet je dat de Strandwacht aanwezig is. En andersom weet je dus dat er geen actief toezicht is als deze vlag niet in top hangt. Iets om extra rekening mee te houden in het voor- en naseizoen, als de reddingsposten minder vaak open zijn.

Naast de rood-gele vlag zijn er nog vlaggen die iets zeggen over de specifieke veiligheidssituatie. De oranje windzak betekent dat drijfvoorwerpen verboden zijn, de gele vlag duidt op een gevaarlijke zee (zwemmen en baden wordt afgeraden) en de rode vlag betekent een zwemverbod. Ook gelden er diverse regels op het strand en in zee. Lees dus het informatiebord bij de strandovergang. Doe je kind een polsbandje om, deze zijn gratis verkrijgbaar bij de strandpost. Vermijd gevaarlijke situaties; graaf geen diepe kuilen en ga niet zwemmen in de buurt van paalhoofden of muistromen.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland
Voor zowel Zeeuwen als niet-Zeeuwen geldt: geen strand is hetzelfde en geen stranddag is hetzelfde. Wat gister veilig leek, kan vandaag gevaarlijk zijn. Ieder gebied kent zijn eigen risico’s; zo kun je langs de Westerschelde te maken krijgen met hekgolven van zeeschepen, terwijl je in Domburg door de sterke branding snel richting het paalhoofd kan drijven. En in de buurt van de Oosterscheldekering is het altijd gevaarlijk om te zwemmen. Kortom: informeer jezelf over de lokale situatie en vraag bij twijfel de strandwacht om advies!