Liza Zijdemans

Vrijwilliger Dierenbescherming

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Inmiddels rij ik al bijna 15 jaar op de Dierenambulance en dat is in verhouding tot de meeste collega’s tamelijk lang. Veel meegemaakt; leuke en uiteraard minder aangename meldingen, maar hoe dan ook, vrijwel allemaal geven ze voldoening, omdat je dier hebt kunnen ‘redden’. Bij een melding rijden we naar het gewonde of gevonden dier en brengen dat naar een dierenarts, een opvang of naar de eigenaar als die bekend is. Ik heb zelf een uitgebreide EHBO-cursus gedaan waarna ik bij De Dierenambulance Zeeland van De Dierenbescherming terechtgekomen ben. Gezien het feit dat ik allergisch voor vrijwel alle dieren met een vacht ben, kan ik, behalve een hond, geen dieren in huis hebben, maar wel op de dierenambulance rijden. Je komt dan namelijk maar kort met een dier in contact bent.

Waarom ik dit doe?
Na de aanschaf van een pup wilde ik een EHBO-cursus voor dieren via Dierenbescherming doen en na het afronden hiervan werd mij gevraagd of ik vrijwilliger op de Dierenambulance wilde worden. Ik wilde me graag gaan inzetten voor dieren, zodat het goed uitkwam. Het is vrijwilligerswerk omdat dieren, wanneer ze gewond of de weg kwijt zijn, niet zelf hulp kunnen zoeken en geen portemonnee hebben om voor die hulp te betalen. Het gaat mij hoofdzakelijk om dieren die door de mens ‘geraakt’ zijn. Het is, mijns inziens, niet nodig in de natuur in te grijpen. Een uit het nest gevallen vogeltje is ongetwijfeld zielig, maar dat hoort erbij en wellicht is het zelfs om reden door de moeder of een broertje of zusje over de rand geduwd. Duiven bijvoorbeeld zijn hele slechte nestenbouwers met gevolg dat veel eieren en jongen uit het nest vallen. Dat is voer voor andere dieren. Redden we alle eieren en jongen van duiven dan kunnen we op een gegeven moment over de duiven naar de andere kant van het land wandelen. Dat is nu eenmaal de cirkel van het leven. De een z’n dood, is de ander z’n brood.

Hoe Zeeuwen de dieren de winter door kunnen helpen?
Als je een tuin hebt, maak die dan niet te ‘opgeruimd’ door bladeren, afstervende planten en dergelijk weg te halen. Hiertussen leven veel insecten, wormen etc. die tot voedsel dienen voor andere dieren, zoals egels en vogels. Maak ook een hoekje waar je snoeihout opstapelt en laat dat liggen, zodat dieren daartussen beschutting kunnen vinden. Hetzelfde geldt ook voor het laten hangen van nestkastjes die in de winter gebruikt worden als schuilplaats.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland!
Houd rekening, wanneer je in de auto zit of op de fiets e.d., met wandelaars met honden die, bij gebrek aan wandelpaden, genoodzaakt zijn op de weg of het fietspad moeten lopen. Net als kinderen kunnen honden onverwacht reageren. Ga dus stapvoets voorbij als je er dicht langs moet. Houd je hond als wandelaar kort aangelijnd en aan de kant van de berm.

Om de dieren in Zeeland te kunnen blijven helpen, zijn er altijd nieuwe vrijwilligers voor de Dierenambulance Zeeland van de Dierenbescherming nodig en zeer welkom. Meld je aan!

Liza Dierenbescherming Zeeland