Koen de Lange

Woordvoerder Stedin

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Inmiddels werk ik zes jaar bij Stedin als woordvoerder. Wij zijn de netbeheer van het gas- en elektriciteitsnet voor een groot deel van Zuid-Holland, de hele provincie Utrecht en sinds 1 januari ook voor Zeeland. Voor die tijd deden we dat ook al, maar kende je ons onder de naam Enduris of DNWG. Wat ik het leukste vind in mijn werk is mooie projecten in de media brengen. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van een extra transformator in ons verdeelstation in de haven van Vlissingen.
Wanneer er een stroomstoring of gaslek is ben ik samen met mijn collega’s betrokken bij de crisiscommunicatie. Niet bij allemaal natuurlijk. Het gaat dan vooral om grote of langdurige stroomstoringen en gaslekken. Dan sta ik bijvoorbeeld ook media te woord.

Waarom ik doe?
Na mijn studie HBO communicatiemanagement ben ik begonnen bij het Nationaal Crisiscentrum als webredacteur. Daarna ben ik gaan werken bij een gemeente. Ik wilde namelijk niet alleen maar crisiscommunicatie doen, maar om toch de feeling met het vak te houden ben ik piket gaan lopen voor de Veiligheidsregio Hollands midden. In dit piket zat een collega woordvoerder die vroeg of ik bij Stedin wilde komen werken.
Zodoende ben ik terecht gekomen waar ik nu werk. Bij Stedin is alles gericht op de wereld van energie. Het vakgebied communicatie gecombineerd met de techniek achter energie vind ik fantastisch. Daarnaast doe je iets voor de maatschappij door de energievoorziening in Zeeland duurzamer te maken.

Wat kunnen Zeeuwen het beste doen als de stroom plots uitvalt?
De afhankelijkheid van stroom is de afgelopen decennia veel groter geworden. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder internet. Met thuiswerken is het natuurlijk vervelend als de stroom uitvalt. Mocht dit gebeuren is het slim om een hotspot te maken van je telefoon. Dit is een functie waardoor je vanuit de internetbundel op je telefoon toch wifi hebt. Het nadeel is alleen dat bij een langdurig stroomstoring de zendmasten ook uit kunnen vallen. Sommigen zijn voorzien van een accu. Maar als iedereen tegelijk hotspot gebruikt gaat die veel sneller leeg. We raden ook aan om altijd een opgeladen powerbank in de buurt te hebben. Zo kan je altijd je telefoon opladen. Handig voor noodgevallen.
En de vriezer of koelkast dan?  Laat ze dicht  Een koelkast kan 6 uur lang op de juiste temperatuur blijven, als je de deur dicht laat. Een vriezer zelfs 24 uur of nog langer. De meeste stroomstoringen zijn binnen twee tot vier uur opgelost, maar afhankelijk van de situatie kan het langer duren.

Mijn gouden tip voor een veilig Zeeland
Veel Zeeuwen hebben zonnepanelen. Is er een grote, langdurige stroomstoring bij jou in de buurt? Zorg dan dat de zonnepanelen ook uit staan. De stroom die opgewekt word komt terug naar ons toe om te gebruiken. Hierdoor hebben monteurs moeite met het vinden van het probleem. Daarnaast is het gevaarlijk voor ze, omdat er dus stroom blijft komen.
Het hebben van een noodpakket als het echt misgaat kan ook zeker geen kwaad. Denk aan batterijen, een powerbank, water en een EHBO kit.

Kijk voor een stroomstoring bij jou in de buurt of meer informatie op www.stedin.net/zeeland

Koen de Lange Stedin netbeheer Zeeland veilig