Ken je buur(t)

Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning. Tot de brandweer arriveert, ben je op jezelf aangewezen. De meeste mensen kunnen zichzelf in veiligheid brengen. Maar er zijn ook mensen die daar hulp bij nodig hebben. Elkaar kennen, tijdig waarschuwen en helpen om in veiligheid te komen kan het verschil maken tussen leven en dood.

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Hangen in jouw huis werkende rookmelders? Hopelijk wel! Maar hoe zit dat met je buurvrouw van 80? Misschien kan je iemand bij jou in de buurt helpen door eens samen te kijken naar de brandveiligheid in hun huis. Ouderen zijn bijvoorbeeld vaker slachtoffer van brand in huis en raken in zo’n situatie vaker gewond. Een beginnende brand wordt door een ouder persoon minder snel opgemerkt vanwege gehoor-, zicht- en reukverlies. Ook zijn zij vaak minder goed ter been, waardoor het onderhoud aan het huis er wel eens bij inschiet. Verouderde elektrische bedrading en apparatuur, een ophoping van spullen en snel ontvlammende kleding zijn grote risico’s. Een goede voorbereiding kan levens redden. Praten over brandveiligheid is dus erg belangrijk!

Onderstaande tips kun je hierbij in gedachte houden. Het kan helpen om brandveiligheid te vergroten: 

  • Zorg dat je weet wie je buren zijn. Wissel telefoonnummers uit met je buren en spreek af hoe je elkaar kunt helpen bij een woningbrand. 
  • Maak en oefen een vluchtplan met minder mobiele mensen.
  • Zorg dat een rookmelder goed hoorbaar is. Voor slechthorenden zijn er versterkers beschikbaar. er zijn ook trilplaten die je bijvoorbeeld onder het hoofdkussen kunt plaatsen, deze gaat trillen in geval van rook. Of een apparaat dat lichtflitsen geeft indien er rookontwikkeling is. Dit kan allemaal helpen om ouderen te helpen alarmeren.
  • Er zijn ook spraakrookmelders. Deze zegt wat je moet doen als er brand is uitgebroken. Dit is fijn omdat mensen vaak in paniek raken niet meer weten wat ze moeten doen als de rookmelder afgaat. Deze rookmelders worden in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekering.
  • Je kunt rookmelders aanschaffen die de buren ook waarschuwen, deze kunnen helpen met eventuele hulpdiensten inschakelen.