Karel Leeftink

Boswachter publiek bij Staatsbosbeheer

??? ?? ??????? ?????? ?????
Ik ben boswachter publiek bij Staatsbosbeheer, dit betekent dat ik de pers te woord staan en educatie, maar ook het onderhoud van de paden, wegen en recreatiefaciliteiten (denk bijvoorbeeld aan picknicktafels en borden). Verder kijken we naar wat en wel niet mag, bijvoorbeeld waar mogen de paarden rijden en waar de mountainbikers. Daarnaast ben ik ook medeverantwoordelijke voor het onderhoud van de paden en wegen. Mijn collega’s voeren voornamelijk het onderhoud uit en ik coördineer dat allemaal, ik geef aan wat waar moet gebeuren.

?????? ?? ??? ?????? ????
Al heel mijn leven ben ik bezig met de natuur en dan is dit natuurlijk de ultieme baan. Ik wilde en wil nog steeds graag mijn steentje bijdragen aan de natuurwaarde van Zeeland. Verder is het een heel leuk beroep omdat je mensen kunt wijzen op de schoonheid van de natuur. Bijvoorbeeld in de vorm van excursies, je gaat dan echt met de mensen het veld in en dan kan je ze echt wat bijleren. Dat vind ik echt heel leuk om te doen, zeker als je een groep mensen hebt die daarin geïnteresseerd is!

???? ???? ?? ?? ?????? ?? ?? ??????
Nou een van de belangrijkste dingen die ik wil meegeven is dat de mensen echt op de paden moeten blijven. Dit heeft verschillende redenen, allereerst is dit een van de regels. Maar daarnaast heeft een ook een veiligheidsaspect. In het hoge gras naast de paden zitten heel veel teken en zeker met dit warme vochtige weer zijn zij enorm actief. Niet elke teek is gevaarlijk, maar er is altijd een grote kans dat een zieke teek jou bijt. En daar zit je niet op te wachten.
Verder zijn de paden niet voor niks aangelegd. We houden de verschillende bezoekersstromen bewust uit elkaar, want als alles door elkaar zou lopen dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer bijvoorbeeld een ruiter over het voetpad gaat rijden of een wandelaar over een mountainbike pad. Wij willen de natuur voor iedereen zo prettig en veilig mogelijk maken, zonder dat je last hebt van andere bezoekersstromen.

???? ??? ???? ??? ???????? ???????!
Mijn tip is om vooral te genieten van de prachtige natuur! En daarnaast de regels in het achterhoofd te houden. We vragen ook om honden aangelijnd te houden, zeker nu met de reekalveren. Als een hond naar een kalf toe gaat hangt de geur van de hond rondom het kalf. Dit kan ervoor zorgen dat de moeder niet meer terug naar het kalf komt. Dus vragen wij vriendelijk om de hond zoveel mogelijk aangelijnd te houden. Maar met stip op een, geniet van de prachtige Zeeuwse natuur!