Johan van Tilburg

Coordinator waterongevallenbestrijding

Zo ga je goed voorbereid het ijs op!

Ten eerste is het belangrijk te weten dat het nu nog lang niet overal dik genoeg is. Het ijs is op de meeste locaties net dicht. Zwakke plekken zijn vooral in de buurt van bruggen, riet en bij bijvoorbeeld waterplanten.  Ga daarom bij voorkeur schaatsen op aangemerkte, erkende  en goedgekeurde schaatslocaties, zoals natuurijsbanen en opgespoten stukken eiland of ondiepe sloot.

Er zijn toch een aantal centimeters nodig wil je veilig schaatsen. Let als ouder op waar je kinderen spelen. Het is natuurlijk geweldig om over het ijs te glijden, maar een onbedachtzaam moment kan leiden tot een verschrikkelijk scenario. -.

Door het ijs zakken is nooit leuk. Mocht je er toch doorheen zakken probeer dan het ijs op te klimmen. Dit kun je het beste doen door eerst zwakke plakken van het wak eerst te breken en vervolgens rugwaarts eruit proberen te komen. Probeer niet gelijk te gaan staan. De kans dat je weer door het ijs zakt is dan groot. -. Met ijsprikkers kun je nadat je deze in het ijs geslagen hebt gemakkelijker uit een wak trekken. Daarbij wil ik op het hart drukken dat je nooit alleen het ijs op moet gaan. Laat ook het thuisfront waar je gaat schaatsen.  Zorg dat er altijd iemand bij is die hulp kan halen. Wil je een persoon helpen? Zorg dat je een mobiele telefoon hebt en bel altijd éérst 112, vertel duidelijk wat er aan de hand is en wat je exacte locatie is. Zorg dat omstanders helpen door bijvoorbeeld de hulpdiensten op te laten vangen -.Ga niet dan zomaar zelf het ijs op. Werp bijvoorbeeld een stuk touw naar het slachtoffer. Een reddingsklos is hiervoor een ideaal middel. Een extra slachtoffer, daar schiet niemand iets mee op! .

En voor de baasjes van honden is het begrijpelijk dat ze hun trouwe viervoeter willen redden. Hou ze liever aan de lijn of laat ze niet het ijs opgaan voor de zekerheid. Gebeurt het toch? Ook dan: Bel eerst 112. En wacht de komst van de hulpdiensten af.

Geniet vooral van dit unieke moment, maar blijf veilig!

Johan van Tilburg