Jeroen de Smit

Verpleegkundige op de traumahelikopter

Wat voor werk doe je en hoe houd jij Zeeland veilig?
Ik werk, naast mijn werk als ambulanceverpleegkundige in Goes, als HEMS crewmember bij het Mobiel Medisch team in Rotterdam. HEMS crewmember is de officiële benaming voor het werk als verpleegkundige op de traumahelikopter.

Ik werk 50% als ambulanceverpleegkundige in Goes en 60% als verpleegkundige bij het Mobiel Medisch Team (MMT). Nederland heeft 10 zogenaamde level 1 traumacentra. Vier van deze centra voorzien in een MMT. Deze MMT’s zijn onderdeel van het Erasmus MC, Radboud UMC, UMCG en het VUMC. De 4 MMT’s hebben als standplaats respectievelijk Rotterdam (vliegveld Rotterdam the Hague Airport), Vliegbasis Volkel, Vliegveld Eelde en Amsterdam heliport. Vanaf deze 4 bases opereren de MMT’s 24 uur per dag 365 dagen per jaar. Mijn werkplek is Rotterdam the Hague Airport. Vanuit mijn werkgever Witte kruis Ambulancezorg ben ik gedetacheerd bij het Erasmus MC en voer ik de werkzaamheden van MMT-verpleegkundige uit.

Een MMT bestaat uit een piloot, een gespecialiseerd medisch specialist (anesthesioloog of traumachirurg) en een gespecialiseerd verpleegkundige. Het doel van het MMT is zo snel mogelijk een gespecialiseerde arts ter plaatse brengen. Voor het vervoer gebruiken we de helikopter. Als de helikopter niet beschikbaar is, bijvoorbeeld in verband met mist of laaghangende bewolking verplaats het MMT zich met een auto. Door de inzet van een helikopter kan binnen korte tijd een groot gebied worden bediend. Mijn werk als verpleegkundige bij het MMT heeft een aantal facetten. Tijdens de inzet met de helikopter is de verpleegkundige verantwoordelijk voor de navigatie.  Ook assisteert de verpleegkundige de piloot met o.a. het uitlezen van instrumenten, contact met luchtverkeersleiding en veiligheid rondom de helikopter. Ter plaatse assisteert de MMT-verpleegkundige de MMT arts en ambulanceverpleegkundige met de specialistische zorg voor de patiënt.

Waarom ben je dit werk gaan doen?
Mijn hart ligt bij de acute zorg en dan het liefst buiten op straat. Dat wist ik al heel vroeg in mij carrière. Ik heb in 1994 mijn diploma verpleegkundige behaalt en ben toen via de opleiding tot intensive-care verpleegkundige doorgestroomd naar de functie van ambulanceverpleegkundige. In 1995 werd het fenomeen “traumahelikopter” geïntroduceerd. Als eerste in Amsterdam en in 1997 gevold door Rotterdam. Mijn interesse was gewekt. En niet alleen mijn interesse, verpleegkundige bij het MMT bleek een gewilde baan. Uiteindelijk ben ik in 2010 gestart als MMT verpleegkundige. Het werk op straat, zorg bieden aan mensen op de meest kwetsbare momenten in het leven, geeft mij veel voldoening. Als lid van het MMT kom je terecht in de meest bijzondere en uiteenlopende ernstige incidenten waarbij je een verschil kunt maken tussen leven en dood en waarbij je ondersteuning geeft aan de ambulancebemanning ter plaatse. Dat geeft voldoening. Patiënten de maximale zorg verlenen die op dat moment nodig is.

De ambulancehulpverlening in Nederland staat op een zeer hoog niveau in vergelijking met de landen om ons heen maar zeker ook wereldwijd. Dat is iets om trots op te zijn. Soms is er medisch specialistische zorg nodig die alleen is voorbehouden aan artsen. Zoals bijvoorbeeld patiënten onder narcose brengen, ondersteuning van vitale functie met bepaalde medicatie en geven van bloedtransfusie op straat. Dan wordt het MMT ingezet.

Hoe weet je of je wel of niet een ambulance/traumaheli nodig hebt?
De meldkamer ambulancezorg (MKA) bepaald op basis van datgene een melder doorgeeft of er een ambulance. Meerdere ambulances of een traumahelikopter (MMT) wordt ingezet. Het MMT wordt primair ingezet als de melder bepaalde informatie geeft op vragen die de meldkamer stelt. Wanneer een ambulance ter plaatse komt en de toestand van de patiënt valt mee of de  ambulanceverpleegkundige kan, samen met de ambulancechauffeur, de zorg zelf aan dan kan het MMT worden afbesteld. Het kan ook zo zijn dat, wanneer een MMT niet primair is ingezet op basis van de informatie die de burger via 112 doorgeeft, de ambulanceverpleegkundige ter plaatse alsnog om assistentie van het MMT kan vragen, secundaire oproep.

Wat is jouw gouden veiligheidstip?
De acute zorg in Nederland staat onder druk. Ambulancezorg, maar ook de specialistische MMT zorg staat ook onder druk. Het aantal inzetten van ambulances en MMT stijgt al jaren snel. Wees kritisch wanneer je 112 belt. Hiervoor zijn diverse campagnes gestart. De Ambulancezorg Rotterdam Rijnmond heeft hiervoor een mooie film gemaakt. https://www.rijnmondveilig.nl/bij-levensgevaar-bel-je-112/

Jeroen de Smit