Jan Willem Vermeulen

Jan Willem Vermeulen

Waarom ik dit werk doe?
Het is begonnen toen ik 18 jaar was. Ik kom uit Vrouwenpolder en daar voetbalde ik. Een teamgenoot van me vroeg me toen of ik vrijwilligerswerk wilde doen bij de KNRM op Neeltje Jans. Hij was daar schipper. Ik had altijd al een voorliefde om mensen te helpen, dus dit leek me geweldig. Op het water voelde ik me sowieso thuis, want ik zeilde en windsurfte destijds. Maar toen ik eenmaal ging verhuizen naar Goes stopte dit vrijwilligerswerk. Dat miste ik wel. Een collega in Goes werkte bij de brandweer en vroeg of ik brandweervrijwilliger wilde worden. Daar hoefde ik niet over na te denken! Sindsdien zit ik al bijna  25 jaar in het brandweervak. Jaren ben ik bezig geweest met het opstellen van risicoanalyses  over branden. Toen ik de vacature van brandonderzoeker tegenkwam was dit de uitgelezen kans om deze analyses te toetsen in de praktijk.

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Sinds 2008  werk ik op de afdeling risicobeheersing bij VRZ. Daarnaast ben ik dus ook brandonderzoeker. Inmiddels ben ik een half jaar coördinator brandonderzoek. Daarnaast zit ik bij brandweer Goes waar ik ook ploegleider ben van de blusploeg van de post Troelstralaan. Je maakt als brandweer veel mee en je ziet veel. Het menselijke concept van brandonderzoek vind ik vooral heel tof. Bij de brandweer gaat de pieper, je gaat naar locatie, blust de brand en je gaat weer weg. Als brandonderzoeker zie je de schade pas écht goed. Mensen staan in paniek op straat en vragen naar hun waardevolle spullen, dat doet wat met je. De nazorg vind ik daarom erg belangrijk. De oproep tot brandonderzoek gaat via opdrachten. Natuur- en stalbranden onderzoeken we bijvoorbeeld altijd. Soms kan het zijn dat een bevelvoerder bij de brandweer iets vreemds aantreft of dat een verzekeraar of de politie ons vraagt om onderzoek te doen.  In zo’n situatie  doen we dat onderzoek samen. We kijken hoe de brand is ontstaan en zich heeft verspreid. Zo kunnen we vervolgens de Zeeuwen informeren over hoe zij brand  kunnen voorkomen!

Waarom is het zo belangrijk dat mensen een rookmelder aanschaffen?  
Vorig jaar waren er 131 woningbranden. Daarvan zijn de meeste branden ontstaan door de kachel of openhaard, namelijk 71 keer. In de schoorsteen zijn 62 branden ontstaan en 31 in de keuken. In het jaar 2020 waren er vrijwel net zoveel woningbranden, waarvan 42 in de schoorsteen en 37 in de keuken. Het aantal branden blijft dus op beide locaties hoog. Mijn tip: maak op tijd je schoorsteen schoon en laat de kachel door een deskundige nakijken. En verlaat tijdens het koken nooit de keuken.
In zowel 2021 als 2020 was er in de meeste gevallen (ongeveer 75%) géén rookmelder aanwezig of dit was onbekend. Terwijl dat erg belangrijk is om snel gewaarschuwd te worden. Een brand voorkomen kunnen we niet, maar je kan de kans wel zo klein mogelijk maken.

Je hoeft van mij niet in elke kamer een melder te hangen. De belangrijkste locatie vind ik de overloop en hal, dus dichtbij waar je slaapt. Je ruikt namelijk niks in je slaap. Als die rookmelder jou kan wekken tijdens een brand dan kan het je leven redden. Heb je er dus één in je kast liggen of ergens anders? Hang hem op, dat is zo gepiept. Overigens zijn vanaf 1 juli dit jaar rookmelders verplicht op elke verdieping.
Laten we voor 2022 het aantal woningbranden zo klein mogelijk maken!"

Heb je nog brandveilig tips voor de lezers?
Bij brand komt er echt veel zwarte en giftige rook vrij. Zo komen mensen snel te overlijden. Mijn tip is dan ook om alle deuren dicht te doen. Als er dan brand ontstaat voorkom je dat je in de rook komt te zitten! Uit praktijk blijkt dat dit echt helpt. Blijf (brand)veilig!

Jan Willem Vermeulen