Jan van Kranenburg

Beleidsmedewerker en crisiscoördinator

“Een crisiscoördinator in actie zit gewoon achter z’n bureau of aan de vergadertafel. Dat klinkt niet zo spannend. Maar ik vind het wel degelijk hartstikke interessant! Hoe groter de chaos, des te meer ik op mijn plaats ben. Ik vertel je graag wat ik bij het Waterschap doe.“

Wat voor werk ik doe?
Ik ben beleidsmedewerker Crisisbeheersing bij waterschap Scheldestromen. Als beleidsmedewerker zorg ik ervoor dat het waterschap is voorbereid op een calamiteit of crisis in Zeeland. Door te werken volgens goede plannen en protocollen zijn de mensen binnen onze organisatie naar behoren opgeleid en getraind. Het is belangrijk daarin samen te werken met netwerkpartners buiten het Waterschap. Denk bijvoorbeeld aan de Veiligheidsregio, Rijkswaterstaat en andere waterschappen.

Tijdens een calamiteit of crisis ben ik ook crisiscoördinator. Dat betekent dat ik het hele crisisproces aan het aansturen, begeleiden en monitoren ben. Als dit goed verloopt kunnen de collega’s, die zich daadwerkelijk inhoudelijk bezig houden met de crisis, zich helemaal daarop richten.

Waarom ben je dit werk gaan doen?
Ik ben graag bezig met dingen die er echt toe doen, als het op het scherpst van de snede is. Hoe groter de chaos, hoe meer ik op mijn plaats ben. In deze functie kan ik er echt aan bijdragen dat het waterschap optimaal is voorbereid om de schade voor Zeeland zoveel als mogelijk te beperken als het mis gaat. Als crisiscoördinator kan ik de mensen die –soms letterlijk- met hun voeten in de klei staan tijdens een crisis zo mogelijk ondersteunen en faciliteren. Dit zodat ze beste uit zich zelf halen in zo’n heftige situatie. Dat geeft veel voldoening.

Waarom is dit werk belangrijk voor Zeeland?
Het waterschap doet er alles aan om Zeeland en de Zeeuwen veilig te maken en te houden, nu en in de toekomst. De normen zijn hoog en de waterschappers zijn zeer kundig en betrokken om dat waar te maken. Maar zelfs dan kan het soms mis gaan: een storm, een lekkage op een zuivering, een cyberaanval. Dan moet je er ook staan om de negatieve gevolgen onder diverse omstandigheden zoveel als mogelijk te beperken.

Wat is jouw gouden veiligheidstip?
Er wordt de laatste jaren vaak kritisch naar de overheid gekeken. Dat mag best; het zorgt ervoor dat de overheid ook kritisch naar zichzelf kijkt. Maar toch is mijn tip: vertrouw op het waterschap! Natuurlijk maakt het waterschap ook wel eens een fout, maar als het op de veiligheid van Zeeland aankomt geeft het waterschap zichzelf geen ruimte voor fouten.

Daarnaast is het altijd goed om voorbereid te zijn: neem eens de tijd om na te denken wat er kan gebeuren en hoe jij zelf zou handelen bij een crisis. Wat ga je doen? Wat kan je nu al doen om goed voorbereid te zijn? Neem eens een kijkje op de site van Zeelandveilig. Hier vind je veel informatie en goeie tips.

 

 

Jan is beleidsadviseur bij het waterschap Scheldestromen