Jan Fluijt

Verkeersbegeleider Wemeldinge

 

"??? ?? ??????? ?????? ?????

Samen met een veertien – vijftiental collega’s begeleid ik de scheepvaart over de Oosterschelde. We bemannen de verkeerspost in Wemeldinge, in de verkeerspost staan o,a. vier radarschermen die beeld geven vanaf de Vlakebruggen tot aan de Krammersluizen.
Deze verkeerspost is continu bemand en zendt ieder uur een scheepvaartbericht uit met de actuele wind- en getijgegevens en de windverwachting van de komende periode en de nautische bijzonderheden in het beheersgebied. Als er iets gebeurt kunnen we ingrijpen. We richten ons vooral op de beroepsvaart, maar recreanten ondersteunen we ook. De beroepsvaart is verplicht om zich te melden met herkomst en bestemming. De recreatievaart is dit niet verplicht maar als ze een marifoon aan boord hebben dan dienen ze deze wel uit te luisteren. Het zou een drukke boel worden als elk zeiljacht zich moet melden.

??? ?? ??? ??? ?????? ??????? ????

Dat heeft eigenlijk met mijn afkomst te maken, mijn vader had altijd een binnenvaartschip. Daar ben ik ook opgegroeid, het is eigenlijk een beetje met de paplepel ingegoten.

???? ?????? ?? ?????? ?????? ??? ?? ???? ??????

Hou goed de stuurboordzijde van het vaarwater aan. Daarnaast is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een actuele kaart, digitaal of op papier. Verder is het belangrijk om aan een stukje reisvoorbereiding te doen. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk via www.vaarweginformatie.nl hier worden alle nautische bijzonderheden aangegeven. Afmetingen van sluizen, bedieningstijden van bruggen en sluizen, stremmingen, etc. Als je dit van tevoren uitzoekt en ook je route uitstippelt zal je niet snel voor verrassingen te komen staan.

???? ??? ???? ??? ???????? ???????:

Voor zowel beroeps als recreanten, neem een reddingsvest mee. Dit is zeker met windomstandigheden een echte life-saver. En daarnaast wil ik ook nog even aanhalen dat het belangrijk is om regelmatig achterom te kijken als je aan het varen bent. Soms willen mensen weleens te veel opgaan in het varen of zeilen waardoor ze vergeten om achterom te kijken. Kijk ook eens op www.varendoejesamen.nl daar vind je belangrijke info voor als je gaat varen Vaar veilig!"