Jan de Waal

Senior Adviseur Huisvesting

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Dat doe ik  als Senior Adviseur Huisvesting bij Tragel. Tragel is een maatschappelijke organisatie in onze provincie. We ondersteunen mensen met een beperking om een goed leven te leiden. Dit doen wij samen met alle betrokkenen met begeleiding, zorg, behandeling en verschillende mogelijkheden voor wonen, werken, leren en recreëren. Ons motto ‘Samen doen!’ heeft als doel de participatie aan de samenleving te vergroten.

Tragel heeft zo’n 75 locaties in heel Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren. Het merendeel van onze locaties is in  Zeeuws-Vlaanderen. Het grootste gedeelte van de eigendom panden is gelegen in Clinge in woonwijk De Sterre, met centraal het hoofdgebouw en daaromheen een aantal woningen en dagbestedingen.

Binnen Tragel adviseer ik het management bij nieuwe plannen en verbouwingen. Daarnaast coördineer ik het onderhoud van bestaande gebouwen, incl. o.a. de certificering van brandmeldinstallaties en legionellabeheer. Zo laat ik bijvoorbeeld meer brandcompartimenten maken binnen de vier muren van een gebouw, daar waar mogelijk, meer dan de wet voorschrijft. Dan hoeven collega’s die op de woning werken, zo min mogelijk bewoners te evacueren en kan het daardoor ook sneller.
Ik ben ook bezig om te kijken of we binnen de panden de rookverspreiding beter tegen zouden kunnen houden. Dat is toch best een klus om hier iets extra’s in te doen in combinatie met het gebruik van de panden door bewoners met complexe zorgvragen.

Waarom ben je dit werk gaan doen?
In 1991 ben ik afgestudeerd in Rotterdam als bouwkundige. Na meer dan 20 jaar bij bouwkundige aannemers gewerkt te hebben in de regio Zuidwest Nederland was ik toe aan iets anders. In de bouw waren het uiteindelijk grote projecten waar ik (een deel van) de voorbereiding coördineerde. Ik zocht in die tijd naar een regie functie, om meer invloed te kunnen uitoefenen op de kwaliteit van de werken. En ook een functie met meer persoonlijker contact met de gebruiker, écht het samen doen.

In die periode heb ik ook mijn huidige partner ontmoet, waardoor ik in Clinge ben komen wonen. In Clinge zochten ze toen een hoofd huisvesting bij Stichting Tragel. Bouwkundige en projectervaring had ik genoeg en dat was dan ook een match voor beide partijen. Nog idealer was dat ik op de fiets naar het werk kon, de auto was niet meer nodig.

Hoe zorgen jullie voor een veiliger thuis?
Door te denken in risico’s. Daarbij met name rekening houden met de zelfredzaamheid en mobiliteit van bewoners, maar ook de benodigde werkzaamheden van medewerker op de woning of dagbesteding. Bijvoorbeeld drempels voorkomen voor bewoners. Sommige van hen zijn slecht ter been of verplaatsen zich in een rolstoel. Hoe kan je het zo makkelijk mogelijk maken?
Maar we zorgen ook voor ruime badkamers, zodat medewerkers de ruimte hebben om hulp te bieden en goede zorg te kunnen verlenen. Als een medewerker bijvoorbeeld om tien uur naar ’s avonds naar huis gaat, is het ook wel fijn als het pad naar het parkeerterrein verlicht is. Alles wat veiliger en beter kan proberen we rekening mee te houden. Daar blijven we continue aan werken. Het is nooit klaar.

Waar geslapen wordt, hebben we rookmelders aangesloten op een ontruimingsinstallatie. Die worden elk jaar gecontroleerd en gecertificeerd. We doen ook brandoefeningen met onze bewoners, waar mogelijk. Dit kan  soms verwarrend voor ze zijn. Daarom is het juist goed om te doen.

Heb je een gouden tip voor een veiliger Zeeland?
Wees bewust van de risico’s die we elke dag nemen. Als bewustwording er is, komen we (van)zelf met oplossingen voor een veiligere omgeving: thuis, op het werk maar ook in de buurt. 
 

Jan van Tragel Zeeland