Jacky

Toezichthouder Buitendienst

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik ben toezichthouder in de buitendienst van de gemeente Sluis. Daarbij doe ik de dagelijkse aansturing van collega’s vanuit de werkplaats in Sluis. Werkzaamheden die wij aanpakken zijn onder andere:

  • Het onderhoud van groen
  • Service onderhoud zoals een kapotte paal of put in de weg.
  • De gladheidsbestrijding
  • Het onderhouden van parkeerautomaten

Maar dus ook plaagdierbeheersing zoals ratten.

Waarom ik dit doe?
Dat begon toen ik op 22-jarige leeftijd bij de gemeente kwam. Het leek me leuk om werk te doen met verschillende taken. Verder had ik eigenlijk niet zo’n goed beeld van wat het allemaal inhield. Toch kwam ik er als snel achter dat wanneer ik de kans pakte, er veel mogelijk was bij de gemeente. En in die periode was gemeente Sluis een stukje kleiner.
Zo hadden we bijvoorbeeld geen ongediertebestrijder. Er is dan ook binnen gemeenten geen eenzijdige aanpak. Ze doen het allemaal op hun eigen manier. Zelf kreeg ik binnen mijn gemeente de kans om een opleiding te doen als ongediertebestrijder. En zodoende ben ik er dus ingerold. Inmiddels zijn we met 3 mensen die de papieren hebben.
Handig, want het gif dat door particulieren gebruikt wordt mag steeds minder.

Hoe ratten zorgen voor een onveilige situatie?
De muskusrat knaagt aan onze oevers en dijken. Die raken daardoor beschadigd. Dit is een taak van Waterschap Scheldestromen. Zelf doen wij alleen binnen de bebouwde kom op aanvraag van particulieren. Het gaat dan om de bruine rat. Deze zie je steeds vaker. Vooral na de oogst gaan ze op zoek naar voedsel ergens anders dan op het land. Ze hebben maar een klein gaatje nodig om zich doorheen te persen. Het dier is zelf niet agressief, het zal voor je dan ook vooral schrik zijn. Naast het vernielen van zaken kunnen ratten ook ziektes overbrengen door speeksel, uitwerpselen of urine. Die kans is gelukkig klein.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland?
Als eerst zorgen voor zo min mogelijk schuilmogelijkheden. Denk aan gaten en kieren. En natuurlijk etensresten niet rond laten slingeren. Ratten hebben de voorkeur om te wonen waar ze eten. Haal je woonruimte of eten weg dan heb je er bijna nooit last van. Natuurlijk kan er weleens een gezien worden, dat zijn voorbijgangers. Zie je een rat? Meld dit dan anoniem via Rattenmonitor | RIVM Zo weten we in Zeeland waar er veel overlast is. Hier vind je ook tips.

Informeer bij je gemeente als je af wil van een ratten plaag. Voor de gemeente Sluis en advies kan je altijd bij ons terecht!