Gerrie de Waal

Mobiel verkeersleider Rijkswaterstaat

Momenteel is Gerrie de Waal te zien op televisie bij het NPO 3 programma 'Vrouwen die varen'. Hoe leuk dat ze even tijd had voor onze rubriek: Zij maken Zeeland Veilig!

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ?
Ik werk als mobiel verkeersleider op de RWS78 bij Rijkswaterstaat . De RWS78 is een patrouillevaartuig. Mijn werk bestaat onder andere uit: patrouille varen, reddingsoperaties op het water, bunker- of binnenvaartcontroles en polshoogte nemen bij olielozingen of verontreiniging. In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland is dit vaartuig bovendien voorzien van een uitbouw aan de achterzijde, die bij calamiteiten op de Westerschelde als overlegruimte dient voor het crisisteam. Wij werken daarnaast onder meer samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Politie.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป?
Ik wilde graag blijven varen nadat ik moeder ben geworden. Deze baan bij Rijkswaterstaat sloot goed aan bij deze wens. Daarnaast is het een erg afwisselende functie. Zeker met incidenten of calamiteiten weet je nooit wat je tegenkomt op een dag. Dit houdt het voor mij erg leuk!

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ถ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ต๐—ถ๐—ท ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฏ๐—น๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐˜ ๐—ผ๐—ฝ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ?
Probeer zo snel mogelijk iemand te alarmeren aan wal. Zij kunnen helpen met de problemen die zich voordoen. Bijvoorbeeld als je schip water maakt, meld dit dan zo snel mogelijk bij de verkeerspost.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ด๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ฝ?
Als je op het water bent, zorg er dan altijd voor dat je een reddingsvest draagt. Ook al is het mooi weer en heb je het eigenlijk te warm, ook al ga je maar even iets pakken op het dek. Dat vest kan je leven redden en zorgt er ook voor dat je beter zichtbaar bent!

Gerrie RWS