Felix Piets

Felix Piets

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Bij Zeeland Refinery ben ik afdelingshoofd van de veiligheidsafdeling. We kennen twee hoofddomeinen wat betreft veiligheid, persoonlijke veiligheid en procesveiligheid. Dat laatste heeft alles te maken met het veilig opereren van installaties. We zijn een BRZO-bedrijf, dit zijn bedrijven die omgaan met gevaarlijke stoffen. In ons geval dus aardolie. We verwerken deze tot bruikbare producten. Hierbij is veiligheid altijd prioriteit nummer één! Iedereen is hier bezig met zijn eigen veiligheid en die van collega’s.

We zijn continu in beweging om te verbeteren. Dit doen we door onderzoeken en het in kaart brengen van risico’s. Onze installaties staan er al sinds 1970, sindsdien is er op het gebied van veiligheid veel veranderd. Onze focus ligt op het voorkomen dat er ongevallen gebeuren met gevaarlijke stoffen. Mocht het toch misgaan dan hebben we als één van de weinige BRZO-bedrijven in Zeeland onze eigen bedrijfsbrandweer in huis.

Waarom ik dit doe?
Scheikunde heb ik altijd een geweldig vak gevonden. Tijdens de opleiding chemische technologie in Twente ging ik in 2011 op zoek naar een stageplek. Tijdens mijn stage woonde ik drie maanden in Zeeland en sindsdien ben ik niet meer weggegaan. Ik heb een prachtige job gekregen hier als proces-ingenieur, waarbinnen ik technisch verantwoordelijk was voor de fabriek. Ook heb ik een aantal jaar in productie gewerkt waar ik leiding gaf aan vijf ploegen.

Hoe wij voor een veilige omgeving zorgen?
Het begint bij het veilig ontwerp van de installaties. Deze worden continu doorgelicht middels procesveiligheidsstudies. De installaties moeten uitermate veilig zijn. Daarnaast is het beheersen van de productieprocessen van belang voor een veilige omgeving. We hebben strikte procedures voor het veilig onderhoud en het veilig in bedrijf zijn van de installaties. Elke veiligheidsprocedure wordt onder de loep genomen. Alles om ervoor te zorgen dat het product niet buiten de installaties komt. Als er een kleine druppel lekt analyseren we al hoe dit komt en hoe erger te voorkomen is. Daarnaast hebben we om de zoveel jaar een onderhoudsstop. Dan gaan de fabriek volledig buiten bedrijf en is er groot onderhoud.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland!
Het herkennen van risico’s is cruciaal om te kunnen zorgen voor een veilige omgeving. Het herkennen van risico’s kan met drie eenvoudige vragen: wat kan er misgaan? Wat zijn de mogelijke gevolgen? Welke maatregelen moet ik nemen? Dit principe kan je op eindeloos veel situaties in je eigen omgeving toepassen: zowel bij de kleinere gevaren en risico’s zoals bij het klussen thuis, maar natuurlijk ook bij de grotere gevaren en risico’s, zoals overstromingen en andere natuurrampen.

Felix Zeeland refinery