Erik van Merrienboer

Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Nou, de voorzitter zijn is best saai hoor. Als voorzitter heb ik een aantal taken, waaronder het dagelijks bestuur en algemeen bestuur voorzitten. Het algemeen bestuur neemt besluiten. Daarnaast ben je vooral ook een klankbord voor de directeur van de Veiligheidsregio. Dat is de kern van het werk. Het gaat erom dat je als voorzitter zorgt dat de mensen die echt over de veiligheid gaan, zo goed mogelijk kunnen functioneren. Denk aan de beschikbaarheid van mensen en materiaal. Je moet weten wat je kan verwachten. Als er echt een crisis is, moet een voorzitter ook niet in de weg lopen. Wij zijn niet alleen van de acute crisisbeheersing, maar ook van een goede voorbereiding. Om naar de toekomst toe de risico’s kleiner te maken.

Waarom ik voor het burgemeesterschap/voorzitterschap ben gegaan? 
Vroeger dachten familie en vrienden: Erik dat zit wel in je. Maar ik wilde niet zozeer burgemeester worden vroeger. Het publieke domein trok me wel altijd. Ik vond alleen de inhoud belangrijker dan de stoel. De ervaring die ik eerst als ambtelijk adviseur heb opgedaan, was voor mij dé voorwaarde om burgemeester te worden. Dit heeft mij geholpen om die rol in te vullen. Daarnaast wilde ik echt een gemeente waar je veel uitdaging hebt. En Terneuzen, heel Zeeland eigenlijk, is ideaal. Hier is de agenda enorm divers en uitdagend.
Nergens in Nederland is zo zichtbaar hoe veiligheid met alles samenhangt, als in Zeeland. Je hebt veiligheid rond het water en de industrie, maar ook op de weg. Vooral tijdens de pandemie is dit heel zichtbaar geworden. Toen zagen we hoe onveiligheid het leven stil kan leggen. Dat is voor mij een enorme drijfveer. Veiligheid is een eerste behoefte om een gelukkig leven te leiden.
Voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland en burgemeester van Terneuzen zijn, is een unieke uitdaging. We hebben industrie om ons heen, liggen aan de grens met België met grote steden als Antwerpen en Gent op steenworp afstand én we liggen onder de rook van Rotterdam. Als burgemeester en voorzitter moet je ook voor connectie zorgen. Daar is bereidheid voor nodig. En die bereidheid heb ik zeker.

Hoe het is om tijdens een crisis kennis te maken met deze organisatie?
Het bijzondere van een crisis als deze is dat je heel intensief samenwerkt. De crisis zelf is niet leuk, maar door de intensieve samenwerking leer ik de organisatie heel snel en goed kennen. Je bent je normaal gesproken aan het voorbereiden en nu is het direct acteren. Een organisatie die het maximale eruit moet halen en dan daar beginnen als nieuwe voorzitter, is natuurlijk super bijzonder. Dan zie je meteen of je met elkaar de kwaliteiten hebt.

Zeeland kent meerdere risico’s. Dit is mijn veiligheidstip:
Zeeuwen zelf zijn opgevoed met het bewustzijn rond risico’s in hun omgeving. Een mooi voorbeeld is de zee. Mensen die hier naartoe komen, voor een dag of naar hier verhuizen, die kennen de risico’s niet altijd. Probeer elkaar dus te helpen. Geef dat veiligheidsbewustzijn mee. Duiken in een kanaal is leuk, maar kan ontzettend gevaarlijk zijn. Of wat denk je van de stroming in de zee? Overigens, als je iemand in nood helpt, denk dan vooral altijd aan je eigen veiligheid. Zo houden we Zeeland samen het veiligst!