Edwin Franse

Wijkagent expert met tips tegen inbraak

Wat voor werk doe je precies?
In het dagelijks leven ben ik wijkagent expert. Dat betekent dat ik leiding geef over de wijkagenten. Dit doe ik bij team Oosterscheldebekken, dit zijn de gemeente Schouwen-Duiveland en Noorde-Beveland. Eén van de taken in het onderhouden van contacten met de burgemeester van die gebieden. Daarnaast ga ik over het werk zoals signaleren van inbraken in een gebied. Dan kijk ik of eht om een bepaalde groep inbrekers gaat en waar deze toegeslagen hebben. Dan vraag ik de jusite in- en externe partners om te helpen bij het communiceren. Dit kan heel Zeeland zijn of een bepaalde gemeente. We doen ook extra surveilleren als een bepaald misdrijf vaak voorkomt zoals nu bij fietsen diefstallen.

Waarom ben jij dit gaan doen?
Vroeger werkte ik in de bouw. In 1999 vertrok ik naar de politie, omdat ik toe was aan iets anders. De bouw vond ik leuk en doe ik nog steeds als hobby. De politie sprak me echt aan. Vooral de variatie daarbij vind ik prachtig. Je kan elke 5 jaar wel een andere functie uitvoeren binnen onze organisatie. Ik heb zelfs 2 jaar in het buitenland op Sint Maarten gewerkt. Het is veel meer dan alleen boeven vangen. Je helpt de mensen echt. En dat is toch wel ons grootste werk, de hulpverlening. Er zijn wanneer de mensen het echt even niet meer weten.

Wat kunnen Zeeuwen doen om hun huis vakantieproof te maken tegen inbrekers?
Sinds 2 of 3 jaar doen wij actief aanzetten tot buurtpreventie. Dat is misschien wel dé tip als het gaat om inbraak te voorkomen. Vroeger was het zo dat als men iets vreemds zag je dat de volgende dag of week aan de koffietafel vertelde. Nu kan je direct appen in een buurtwhatsapp-groep. Je kan je vaak bij een groep aanmelden of zelf een groep starten! Heb dus goed contact met de buren over wanneer je weg bent.

Een tip waar mensen niet zo snel aan denken is: Laat het bewoond lijken. Want wat wil je liever? Een huis die zegt wij zijn 3 weken op vakantie of een huis die zegt er kan nog leven binnen zijn. Voorkomen doe je een inbraak niet, maar je kan het wel moeilijk maken. Maak niet je huis grondig schoon en netjes. Leg een boekje open op tafel, hang een jas over de stoel of zet vaat neer op het aanrecht. En doe juist niet je gordijnen dicht, dat is bijna uitnodigen. Hou dit open zodat potentiële inbrekers zien dat het bewoond lijkt of andere kunnen zien dat er iets verdachts binnen gebeurt. Andere tips zijn:

  • Een tijdschakelaar die op een bepaald tijdstip je lampen aan- en uitzet. Te vinden in een bouwmarkt.
  • Een camera aan je voor- of achterdeur. Die koppelen je met je telefoon. Zo krijg je direct een melding bij een beweging.
  • Zorg dat men niet te makkelijk over je schutting kan. Zet geen container of stoel dichtbij je schutting. Elk geluid is te veel voor een inbreker.

Wat is jouw gouden tip voor een veiliger Zeeland?
Als je op vakantie bent deel dan de foto’s pas als je terug bent en niet tijdens. Als je het tijdens je vakantie doet zijn er inbrekers die misschien wel weten waar je woont en dus weten dat je niet thuis bent.
En aan iedereen wil ik graag vragen om op te letten in de buurt. Schrijf bijvoorbeeld een kenteken op als je een auto niet vertrouwd. Zie je een verdachte situatie meld dit dan. We komen liever 3 keer voor niks, dan 1 keer te laat.

 

Politie Edwin Franse Zeeland