Derk van Limbergen

Systeembeheerder Veiligheidsregio Zeeland

Wat voor werk doe je?
Het beheren van computer en netwerk systemen bij de Veiligheidsregio.
Ik doe configureren en een stukje beveiliging. We doen eigenlijk alles zelf. Inrichten en beheren van computersystemen en netwerkapparatuur.

Waarom ben je dit gaan doen?
Eigenlijk was dit men "second best choice". Ik heb namelijk ook nog de kokspapieren en zelfs anderhalf jaar in Zwitserland gewerkt. Maar helaas heb ik een auto ongeluk gehad. Voor de horeca had ik technische informatica gedaan aan de MTS. Uiteindelijk ben ik dus teruggevallen in dit vak. Het was een weloverwogen keuze in 2004 om dit weer te gaan doen.
Toch doe ik elk jaar nog wel wat met de horeca. Tijdens een evenement kook ik voor mensen die daar werken. Daar blijft toch ook men hart liggen stiekem.

Hoe kan je het  beste je wachtwoorden beveiligen?
Allereerst is het heel belangrijk dat je nooit je wachtwoord met iemand deelt. Zodra je een wachtwoord deelt ben je er de controle over kwijt. Daarnaast is het heel erg belangrijk om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Als ze jouw wachtwoord voor een webshop achterhalen, en je gebruikt dit ook voor je email dan kunnen ze bijvoorbeeld ook jouw Facebook wachtwoord achterhalen. Het e-mailadres is namelijk vaak hetzelfde. En op deze manier kan iemand, die slechte bedoelingen heeft, snel toegang tot meerdere zaken krijgen. Bijvoorbeeld voor het inloggen van betaalde diensten zoals Netflix.

Wachtwoordkluizen
Verschillende wachtwoorden zijn wel moeilijker te onthouden. Je kan dit in een boekje opschrijven, maar zorg dan dat deze op een veilige plek ligt.
Mijn advies is om een digitale wachtwoordkluis te gebruiken. Zelf gebruik ik LastPass.com. Maar je hebt ook 1Password.com. Hierbij gebruik je één lang wachtwoord om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden. Met een wachtwoordkluis kan je je wachtwoorden weer veilig terughalen omdat ze digitaal opgeslagen zijn.

Bij deze wachtwoordkluizen kan je vaak twee factor authenticatie inschakelen (tip!). Gebruik dit zoveel mogelijk! Dan ontvang je via je mobiele telefoon een extra code bij het inloggen. Tegenwoordig is men ook bezig met “wachtwoordloos” inloggen. Iets wat je hebt, iets wat je bent en iets wat je weet. Wachtwoorden zijn dan niet meer nodig. Windows heeft dit bijvoorbeeld ook. In de toekomst ga je dit vaker zien.
Het is belangrijk om voor je wachtwoordenkluis een moeilijk en lang wachtwoord hebben. Kies bijvoorbeeld voor drie lange woorden van minimaal vijf letters en zet daar leestekens en cijfers tussen en gebruik een paar hoofdletters. Dan krijg je een wachtwoord van 20 tekens dat je zelf makkelijk kan onthouden.

Controleer je mail
Je bank is vaak goed beveiligd. Die zorgen ervoor dat je het wachtwoord moet veranderen.  Een webshop doet dit niet. Mijn advies is om dit 1 of 2 keer per jaar te wijzigen.
Je kan ook je e-mailadres in een systeem invoeren om te checken of er een datalek is.

Ga dan naar: haveibeenpwned.com Komt je mailadres hier in voor? Verander dan je wachtwoord voor de accounts waar je dit e-mailadres aan gekoppeld hebt.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland!
Lees het boek “Ik weet je wachtwoord” van Daniel Verlaan. Hij is onderzoeksjournalist en kent vrijwel het hele internet en hoe “slecht” het kan zijn. Het is een goed boek voor als je veel op internet zit! En maar een kleine 200 pagina’s. Je leest dan wat kan gebeuren met accountdata op internet. Achter elk hoofdstuk zitten tips en tricks voor je eigen veiligheid.

Derk van Limbergen Systeembeheerder Veiligheidsregio Zeeland