Dan de Bruijn

Radio zendamateur DRCO

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Dat doe ik op verschillende manieren. Zo ben ik specialist industriële veiligheid. Samen met collega’s controleren we jaarlijks de 25 grote  chemische bedrijven van Zeeland op het veiligheidsmanagementsysteem . Dit doen we samen met de omgevingsdienst, arbeidsinspectie en eventueel de collega’s Rijkswaterstaat. Dit doen we zowel aangekondigd als onverwachts.  Ook adviseren wij op de omgevingsvergunning en bepalen we of een bedrijfsbrandweer noodzakelijk is.
In piketdienst ben ik adviseur gevaarlijke stoffen. Dan ben ik 1 week per maand actief en adviseer ik bij incidenten met gevaarlijkestoffen . Met kennis over de grote bedrijven is dat natuurlijk handig. Bij  MIRG, de Maritime Incident Response Group ben ik vrijwilliger. Dit is een specialistisch team die ingezet wordt bij incidenten op grote schepen. Dit doen we samen met Engeland, Frankrijk en België. 
Als laatste ben ik vrijwilliger bij de Delta Radio Communicatie Ondersteuning. Deze is opgericht in 2004. Het heeft z’n oorsprong al sinds 1953 tijdens de watersnoodramp. Toen brak de communicatie met andere delen van het land. Zendamateurs zorgden ervoor dat communicatie doorgezet kon worden. In 2003, tijdens de 50 jarige herdenking, hebben we dit nieuw leven ingeblazen. De meldkamer beslist of we ingezet worden. Onze antennes bevinden zich onder andere  op elk  stadhuis binnen Zeeland en de 4 grote Brandweerkazerne. Iedere maand oefenen we en bezoeken de locaties van de antennes. 

Waarom ik dit doe?
Na de Zeevaartschool ben ik op de grote vaart terecht gekomen, waarna ik d eoverstap naar de chemische industrie heb gemaakt. Daar had ik uiteraard te maken met veiligheid en de (bedrijfs)brandweer. Van daaruit was de overstap naar (toen nog) de regionale brandweer niet zo groot en de stap naar adviseur gevaarlijke stoffen een logische 
Bij het MIRG ben ik gegaan doordat ik dit alles kon combineren, de liefde voor zee en de veiligheid van anderen waarborgen. Radio zendamateur ben ik inmiddels al 40 jaar. Met de DRCO kan ik deze radiokennis gebruiken om anderen te ondersteunen. Geweldig toch? Zo ondersteunen we ook Omroep Zeeland met onze kennis en helpen Rijkswaterstaat bij het uitvoeren van peilingen bij stoorsignalen.

Wanneer en waarvoor de DRCO wordt ingezet?
Wij worden ingezet op aangeven van de meldkamer. Het is niet zo dat we alleen in actie komen bij 3 meter water of kernrampen, maar juist bij lokale stoornis. Stel dat  in Noord Beveland de telefoonverbindingen zouden uitvallen.. Wij kunnen dan onze zenders opstellen en op die manier communicatie onderhouden met de dorpskernen. Bij de recente overstroming in Zuid-Limburg stonden de collega’s daar en de Belgische collega’s standby met zender en rugtassen om bij te springen. Niet nodig geweest, maar wel fijn om te weten!

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
Mensen vertrouwen veel op de mobiele telefoon en computers. Maar wat als deze uitvallen? Denk eens na over alle koppelingen die je thuis hebt en deze te bedienen zonder smart-apparaten. Bijvoorbeeld je auto, sloten, lichten of centrale verwarming. Zorg ook dat je voor noodgevallen altijd een opgeladen powerbank bij hebt.