Colin van Winkelen

Houdt Zeeland veilig door Zeeuwse gemeenten te adviseren over veiligheid.

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik ben werkzaam als Specialist Omgevingsveiligheid bij Veiligheidsregio Zeeland. Hierbij adviseer ik Zeeuwse gemeenten over veiligheidsmaatregelen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Voorbeelden van dergelijke ontwikkelingen zijn een nieuwe woonwijk, de realisatie van een bedrijventerrein of de bouw van een appartementencomplex. Ik kijk hierbij vooral naar de risico’s van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Bij een nieuwe ontwikkeling inventariseren we allereerst welke risico’s er in de nabije omgeving aanwezig zijn. Dit noemen we risicobronnen. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn wat met gevaarlijke stoffen werkt of een weg waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Als er een risicobron in de buurt ligt, kijken we welke ongevallen zich hier voor kunnen doen en wat de effecten hiervan zijn. Op basis hiervan stellen we een advies op.
Wat we adviseren is dus afhankelijk van het risico. Bij het risico van een gifwolk adviseren we veelal om een gebouw goed luchtdicht afsluitbaar te maken en te voorzien van uitschakelbare ventilatie, zodat een giftige wolk niet snel binnen kan komen. Bij het risico van een brand met veel warmtestraling (denk aan een plas benzine die uit een tankwagen loopt en ontsteekt) of een explosie wordt het al complexer. Veelal adviseren we dan om bepaalde veiligheidsafstanden tussen bebouwing en een risicobron aan te houden. Of om een gebied zodanig in te richten dat drukbezette gebouwen op grotere afstand van de risicobron komen. Ook kunnen we omgevingsmaatregelen en bouwkundige maatregelen adviseren. Bijvoorbeeld een aarden wal die de drukgolf van een explosie opvangt of het advies om een gebouw van materialen te voorzien die minder snel ontbranden. Dit alles doen we niet alleen. We werken nauw samen met de collega’s van Team Operationele Voorbereiding die adviseren over de bereikbaarheid en bluswatervoorziening en de collega’s van brandpreventie die ons helpen bij het adviseren van maatregelen om brand te voorkomen. 

 Hoe ik hier terecht ben gekomen?
Van jongs af aan heb ik al interesse in hulpverlening en veiligheid. Ik wilde dus graag in deze sector werken en heb mijn studiekeuze daar ook op gebaseerd. Ik heb een HBO studie Integrale Veiligheidskunde gedaan, gevolgd door een Master Veiligheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Tijdens deze studies heb ik diverse stages gedaan, onder andere bij Brandweer Zone Antwerpen. Ik kwam er al snel achter dat mijn hart bij de brandweer ligt. Ik had het geluk om in het laatste jaar van mijn master deeltijds aan de slag te kunnen gaan bij Veiligheidsregio Zeeland. Ik ben toen begonnen bij het programma Maritieme Veiligheid. Toen ik afgestudeerd was kon ik fulltime aan de slag bij de Afdeling Risicobeheersing. Hier heb ik 4 jaar als beleidsmedewerker gewerkt en sinds september vorig jaar zit ik op mijn huidige functie. 
Naast mijn functie als Specialist Omgevingsveiligheid ben ik ook actief in onze repressieve organisatie als brandweerman. Dit doe ik als vrijwilliger in mijn woonplaats Sint-Annaland en in de dagdienst van de kazerne Oranjeweg in Goes, waar ik werk. Ik vind het heel mooi om het advieswerk te combineren met het daadwerkelijk hulpverlenen. Zo ben je zowel betrokken bij het voorkomen als bestrijden van incidenten. 

 Wat moeten mensen doen als ze tijdens boten kijken opeens een gifwolk of rookwolk zien ontstaan?
Mensen kunnen op verschillende plaatsen geconfronteerd worden met een gifwolk of een rookwolk. Bijvoorbeeld door een grote brand in de buurt of als er ammoniak vrijkomt van een schip op de Westerschelde. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk gewaarschuwd wordt. Zorg er dus voor dat je telefoon geschikt is om een NL-alert te ontvangen. Krijg je een waarschuwing voor een naderende gifwolk, probeer dan zo snel mogelijk ergens naar binnen te gaan. Eenmaal binnen moet je deuren, ramen en ventilatieroosters sluiten. Een andere belangrijke handeling is het uitschakelen van de mechanische ventilatie (als deze aanwezig is). Dit doe je door de stekker eruit te halen of de groep in de meterkast, waar de ventilatie op is aangesloten, uit te schakelen. Schuil vervolgens ergens midden in het gebouw of woning, zo ver mogelijk weg van ramen en buitendeuren. Volg ook de berichtgeving via calamiteitenzender Omroep Zeeland of via de social media accounts van Zeeland Veilig. Hier krijg je ook te horen wanneer het weer veilig is om naar buiten te gaan.
Kun je niet direct naar binnen vluchten, probeer dan te kijken waar de wind vandaan komt. Vlucht altijd zo veel mogelijk dwars op de wind. Zo kan de gifwolk je niet inhalen. Probeer daarna ook zo snel mogelijk ergens binnen te gaan.

 

Mijn tip om Zeeland veiliger te maken?Twee jaar geleden hebben we vanuit Veiligheidsregio Zeeland een Virtual Reality Game ontwikkeld waarmee mensen kunnen ervaren wat ze moeten doen als er een gifwolk vrijkomt. Het scenario speelt zich onder meer af op de boulevard van Vlissingen. De game is te spelen via de Brandweer VR app. Deze app is te downloaden via de Apple Appstore of Google Play. Als de app op je telefoon geïnstalleerd is, kun je het scenario ‘Overleef jij een gifwolk?’ downloaden en spelen. Dit kan in 3D met een speciale VR bril of in 2D op je telefoon. Het is een leuke en interactieve manier om te kijken of je in staat bent om jezelf en anderen in veiligheid te brengen bij een ongeval met giftige stoffen. Een aanrader dus!