Bert Baerends

Wegenwacht ANWB

Wat doe je voor werk?
Inmiddels werk ik al 2,5 jaar als wegenwacht bij de ANWB. Dat betekent dat ik opgeleid ben tot automonteur. Eenmaal aangenomen bij de ANWB Wegenwacht krijg je nog een Wegenwacht-opleiding.  Dan leer je nog meer over autotechnieken en krijg je een uitgebreide EHBO-cursus. We worden geregeld bijgeschoold om de technische ontwikkelingen bij te houden. In mijn gele wegenwachtbus beschik ik over het nieuwste gereedschap en onderdelen om leden die onderweg stranden met pech weer op weg te helpen.

Waarom ben je dit gaan doen?
In 2014 ben ik begonnen als stagiair bij een landbouwmechanisatiebedrijf. Vanaf toen was ik al monteur. Een oom van me is 40 jaar wegenwacht geweest. Hij vroeg in die tijd of ik een dagje mee wilde. Mijn beeld van de Wegenwacht was toen:  in roosters werken, aan de slag tijdens de feestdagen en altijd sleutelen in de regen of kou. Toen ik meeging bleek het echter supertof te zijn. En hoe vaker ik meeging, hoe leuker ik het vond! Je komt echt overal en bent op de weg om mensen te helpen. De dankbaarheid van mensen motiveert mij en dat verveelt nooit! . Daarnaast maak ik van mijn hobby mijn werk, namelijk met auto’s bezig zijn! Ik heb van jongs af aan altijd al een voorliefde gehad voor wegen en verkeer.

Wat moeten Zeeuwen doen bij pech en ongevallen?
Bij pech of ongeval is het belangrijk dat je zo snel mogelijkeen veilige plek opzoekt. . Ga met de auto op de vluchtrook staan en neem plaats achter de vangrail of in de berm. Trek ook altijd een veiligheidshesje aan. Zeeland kent vele N-wegen. Belangrijk op deze wegen is dat je met 4 wielen in de berm gaat staan. En zeker niet in de auto blijven zitten, dat is levensgevaarlijk.

Probeer altijd rustig blijven. We komen vaak mensen tegen die n in paniek zijn . Het is belangrijk om scherp te blijven en je eigen veiligheid en die van je medepassagiers in de gaten te houden.

Altijd een flesje water in de auto hebben is ook slim. Leg in de winter een deken voor de kou in de auto en in de zomer is een paraplu ook slim om bij je te hebben. Dan ben je beschermd tegen de zon. Maak jezelf ook zichtbaar met hesjes, zeker s’ avonds. Dat maakt echt het verschil.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland!
Pech onderweg? Breng eerst jezelf en je medepassagiers in veiligheid en schakel daarna onze hulp in. Dat kan ook via de ANWB Onderweg app, dan weten we meteen waar je staat. Handig! en draag altijd een hesje bij pech.Je valt zoveel sneller op, zelfs overdag. Als iemand even wat slaperig achter het stuur is, valt een oranje of gele “vlek” in de ooghoek goed op! Zo zorg je ervoor dat een ander direct scherp is. Rij veilig!

 

ANWB zeeland pech en ongeval