Bas van Heeswijk en Faye Meddeler

Dierenpolitie

 Hoe houden jullie Zeeland veilig?
Ik, Bas, ben in 2015 gestart als dierenagent in de regio Tilburg, sinds 2020 ben ik werkzaam als Tactisch Coördinator DCG (TCO) (dieren binnen Criminaliteit en GGP voorheen Dierenpolitie). Mijn werk bestaat voornamelijk uit overleggen met de partners en de TCO’s uit de overige Eenheden, begeleiden ondersteunen en faciliteren van collega’s en kennisoverdracht binnen de eenheid. Meldingen komen binnen via het landelijke meldnummer 144 en 0900-8844, of (bij echte spoed) via 112. De centralist doet de eerste beoordeling, en zet de melding uit naar de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn, De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of naar de Politie.

Sinds 2013, ben ik Faye, aangesteld als dierenagent. Ik behandel naast mijn huidige taak als ‘gewoon’ politieagent meldingen die te maken hebben met dieren. Daarnaast coördineer ik sinds enkele jaren de meldingen voor de Dierenpolitie in onze eenheid en ben ik de plaatsvervanger van Bas. Tevens houd ik mij bezig met de verbetering en opstellen van richtlijnen en protocollen, zowel binnen de politie als voor ketenpartners  en de gemeente. Dit kunnen meldingen zijn over slechte verzorging, mishandelingen van dieren, (brood) fokkerij, hondengevechten en of bijtincidenten met honden. Er gaat er in de dierenwereld veel geld om, ook hier doen wij onderzoek naar.  

Bij een melding van bijvoorbeeld slechte verzorging gaan wij ter plaatse, en bekijken de locatie en het dier. Wij zijn geen dierenarts, maar door onze affiniteit en kennis van dieren, en een extra opleiding die wij als dierenagent gevolgd hebben is onze kennis ruim genoeg. We kunnen beoordelen of een dier iets mankeert en of de leefomgeving voldoende hygiënisch is. Uiteraard zal een dier, als dit nodig is, altijd beoordeeld worden door een dierenarts. Hij zal het dier behandelen en nadien een rapport schrijven voor ons.

Waarom zijn jullie dit werk gaan doen?
Beiden hebben we een enorme affiniteit met dieren en vooral met honden. Door dit taakveld binnen de politie kunnen wij mooi onze hobby combineren met ons werk.
Tevens hebben we elkaar ook leren kennen door de Dierenpolitie. Na een jarenlange samenwerking als gewoon collega’s, hebben wij in 2022 een relatie gekregen. En nee, het gaat bij ons thuis niet alleen maar over het werk 😊 Gelukkig hebben wij nog vele andere leuke hobby’s en onderwerpen om over te praten. De korte lijntjes die wij nu hebben zijn overigens wel erg handig voor onze werkgever en collega’s.

Wat kunnen inwoners doen als ze een vermoeden hebben van verwaarlozing of dierenmishandeling?
Als iemand denkt of weet dat er een strafbaar feit wordt gepleegd, mag iedereen hier altijd melding van maken of aangifte van doen. Als wij geen melding krijgen kunnen we de situatie voor het dier (of de dieren) niet verbeteren. Daarom zijn wij enorm blij als iemand de moeite neemt om melding te maken. Een dier heeft net als een mens gevoel en kan pijn ervaren. Dit is ook opgenomen in de Wet Dieren. Iedereen heeft een zo genoemd ‘onderbuikgevoel’. Dat zegt al heel vaak of iets wel of niet in de haak is. Ziet het dier er gezond uit? Heb je het vermoeden dat het dier pijn heeft? Ook dit zijn signalen waarvoor je geen dierenarts hoeft te zijn. Wij worden liever en keer te vaak gebeld dan helemaal niet.

De Wet Dieren is nog steeds in ontwikkeling. Langzaamaan werken we toe naar een zeer complete wetgeving om te kunnen handelen bij dierenleed en criminaliteit. Een voorbeeld hiervan is dat vanaf 1 januari 2024 is de lijst met gehouden dieren is uitgebreid. Dit zijn dieren die niet meer voor eigen gewin gedood mogen worden door de eigenaar. Voor deze uitbreiding van de wet was het alleen verboden om je eigen kat, hond of gans te doden. Het doden van bijvoorbeeld je eigen kippen, konijnen of paarden is door ingang van deze nieuwe wetgeving nu ook verboden. Alleen erkende bedrijven en dierenartsen zijn aangewezen om dieren te laten inslapen.

Wat is jullie gouden veiligheidstip?
De zomer komt er weer aan, en daarbij horen dan ook de hogere temperaturen. Wij krijgen jaarlijks bijna 200 meldingen (alleen al Zeeland en West-Brabant) van (vooral) honden die in voertuigen achterblijven. Vaak in te hoge omgevingstemperatuur. Dit is enorm schadelijk voor dieren. De temperatuur in een voertuig kan vele malen hoger zijn dan de buitentemperatuur. Vanaf een buitentemperatuur van 15-20 graden kan het in de auto soms al te warm zijn. Het is onvoldoende om je raampjes open te laten staan als het windstil is, en ook in de schaduw is het niet koel genoeg.

Zie je een dier in een voertuig zitten, waarvan je onderbuikgevoel zegt: het dier lijdt, bel 112 of 144. Dit zijn spoed meldingen! Probeer de eigenaar van het voertuig te achterhalen en laat hem zijn of haar dier uit het voertuig halen. Een burger mag verzekeringstechnisch niet zomaar schade maken aan een voertuig, bespreek daarom met de centralist aan de telefoon wat je kan en mag doen. Zie je iemand die zijn of haar dier achterlaat in een voertuig? Spreek hem of haar zeker aan op de gevolgen, namens ons alvast bedankt!

Bas en Faye