Bart Rottier

Officier van Dienst Geneeskunde

Dit doet een OvD-G
Als OVD-G heb je twee hoofdprocessen. Acute zorg: hierbij zorg je bij grootschalige incidenten dat de slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben. De OVD-G word vanaf 3 medische eenheden gealarmeerd, een goed voorbeeld daarvan is een inzet van 2 ambulances en de traumahelikopter. En je hebt publieke zorg. Denk daarbij aan de nazorg van een groot incident, psychosociale hulp, medische milieukunde en infectieziekte bestrijding. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor de Multi partners zoals brandweer en politie.
Kort gezegd ben je de vooruitgeschoven pion van de geneeskundige keten tijdens een (groot) incident. Waar kan behoefte aan zijn als het gaat om medische zorg? Welke discipline? Meer of minder ambulances? En uiteraard heb je een plek in het CoPI. Dit is het Commando Plaats Incident. Deze wordt ingezet wanneer er tijdens een incident meerdere partijen betrokken zijn. Tijdens het CoPi ben je de vertegenwoordiger van ‘de witte kolom’, geneeskundig dus. En het klinkt misschien raar, maar je hebt geen medisch inhoudelijk kennis nodig! Het is wel makkelijk, maar het gaat vooral om coördineren. Je bent de hoogst leidinggevende van de geneeskundige keten ter plaatse. Tijdens incidenten zijn de Algemeen Commandant Geneeskundige zorg en collega OVD-G je sparringpartners. Wat daarbij vooral belangrijk is stressbestendig zijn, besluitvaardig zijn, overzicht bewaren en gevoel hebben voor veiligheid. Dat laatste staat altijd en overal in ons werk op nummer 1!

Hoe ik Zeeland (verder) veilig maak?
In mijn dagelijkse leven werk ik voor team operationele voorbereiding. Vooral de onderwerpen paraatheid en alarmering hou ik me mee bezig. Daarbij ga ik over het proces meldkamer en brandweer. Zo implementeer ik projecten in de meldkamer die moeten passen in landelijke standaarden. Dit moet wel afgestemd worden met Midden-West-Brabant. Daar delen we namelijk een meldkamer mee.
Die systemen moeten kloppen en afgestemd worden om zo snel mogelijk de juiste eenheden op de juiste locatie te krijgen. Daarnaast veel betrokken bij de toekomst van de brandweer en wat dat betekent  voor mogelijke verandering.  Daarnaast ben ik in dagdienst manschap, bevelvoerder en bediener op het redvoertuig en hulpverleningsvoertuig. In mijn vrije tijd ben ik vrijwillig manschap en bevelvoerder op post Domburg.

Mijn tip!

Probeer, ook in een noodsituatie rustig te blijven en na te blijven denken. En wees voorbereid als je de deur uit gaat. Heb bijvoorbeeld in de winter extra kleren bij en in de zomer water. Ga als je pech hebt met de auto achter de vangrail staan. Zelfredzaamheid is ontzettend belangrijk.

Bart Officier van dienst Zeeland