Barry en Cor Houmes

Speurneuzen politie Zeeland

??? ?? ??????? ?????? ?????

Ik ben hondengeleider bij politie Zeeland-West-Brabant. Eigenlijk ben ik een ‘gewone’ politieagent met een extra collega of maat aan mijn zijde. Ik heb namelijk de beschikking over een surveillancehond. In de eenheid draait 24/7 een heel team van geleiders met surveillancehonden. Als ik samenwerk met Barry, dan zijn we altijd scherp en we nemen alle meldingen serieus. Dat is logisch, want een hond is niet bevattelijk voor nuances, die heeft altijd directe commando’s nodig, vandaar dat ik altijd scherp en duidelijk tegen Barry moet zijn.

??? ????? ??? ?????????? ???? ??????

Barry heeft niet alleen een neus om mensen op te sporen, hij zoekt ook graag wapens die zijn gebruikt bij een misdrijf en vervolgens zijn weggegooid. Hij heeft altijd wel zin om te werken en het is ook nog eens een moedige hond. Soms gebeurt het wel eens dat ik Barry uit de auto moet halen bij een vechtpartij of een opstootje. Dan gebruik ik hem meer om een groep uit elkaar te dwingen. Ook dat doet hij goed. Invloeden van buitenaf weerhouden hem er niet van om toch heel erg goed naar mijn commando’s te luisteren en die ook op te volgen.

Als we niet werken dan train ik met hem. Ik werk fulltime met hem samen, en naast die uren train ik ook nog veel met Barry. Ik fiets en zwem iedere dag met hem en oefen het speuren twee keer per week. Ik haal echt het maximale uit mijn hond. Hij is mentaal en fysiek dan ook in topconditie! Samen maken wij het veiliger hier.

?????? ?? ??? ???? ????

Ik heb lang geleden de keuze gemaakt om bij de politie te gaan werken, omdat ik het heel belangrijk vind om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Iets bijdragen aan een veilige omgeving vind ik het mooiste wat er is. Mijn voorliefde voor het werken met honden heeft de doorslag gegeven om hondengeleider te worden bij de politie. En doordat de hondengeleiders in onze eenheid op zoveel plaatsen hun diensten draaien, kun je op heel veel plekken voor veiligheid zorgen. Het is mooi om, samen met Barry, aan te sluiten bij veel verschillende wijkteams en op die manier ook veel collega’s te leren kennen. Tijdens mijn werk blijf ik altijd in verbinding met de burgers. Al meerdere keren heb ik ondervonden dat ik uit die contacten bruikbare informatie haal die handig is bij mijn werk. Het is goed om naar mensen te luisteren, zo blijf je ervan op de hoogte wat er speelt in een bepaalde omgeving. Bovendien zijn de burgers onze ogen en oren op straat.

???? ??? ???? ??? ???????? ???????:

Mijn tip aan lezers is om bij verdachte situaties echt meteen 112 te bellen. Ik kom namelijk best vaak bij meldingen, waarbij mensen achteraf zeggen dat het voorval al een kwartier of langer geleden is. Snel bellen vergroot de kans dat een verdachte gepakt wordt. Daarnaast zou ik willen adviseren om, indien de veiligheid niet in het gedrang komt, jezelf niet bekend te maken of zelf op onderzoek uit te gaan. Ook geen route te gaan lopen die een verdachte ook al heeft gelopen. Dat kost voor een speurhond extra energie. Blijf veilig!

barry de politiehond van Zeeland