Arsene van Esbroek

Ambassadeur BrandveiligLeven

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik zit bij de brandweerpost Westdorpe. Daar ben ik per 1 juli deze zomer alweer 43 jaar vrijwilliger. Daarbij ben ik plaatsvervangend ploegleider geweest en een aantal jaar ploegleider. Daarnaast ben ik ook instructeur bij de VRZ als instructeur technische hulpverlening. Cursus manschappen is ook nog een van mijn taken. Ik ben ook nog jurylid bij de vaardigheidstoetsen. Als laatste ben ik ambassadeur brandveiligleven. Daarvoor sta ik bijvoorbeeld in de pop up store en geef ik presentaties door heel Zeeland. Dit is voorlichting over bijvoorbeeld hoe een brand ontstaat of hoe je deze voorkomt. Dit doe ik allemaal naast mijn fulltime functie als operator bij Elopak.

Waarom ik dit doe?
Toen ik jong was woonde we op een boerderij. Mijn neef zat bij de brandweer. De boerderij was een ideale plek om te oefenen. Daar speelde ik vaak slachtoffer tijdens oefeningen. Na al die oefeningen vond ik het wel erg leuk om zelf ook bij de brandweer te gaan. En de rest spreekt voor zich. Er is veel mogelijk binnen de brandweer.
Bij brandveiligleven ben ik simpelweg gekomen via een intern oproepje. Dat leek me wel interessant. Als ambassadeurs BVL vinden we het belangrijk dat mensen bewust worden van de gevaren van brand, hoe je dit voorkomt en wat je kan doen. Mensen luisteren aandachtig en staan vaak te kijken van de gevolgen. Veel dingen weten ze niet. Denk aan waar een rook- of COmelder moet hangen.  Rook en het gas dat vrijkomt bij CO zijn levensgevaarlijk. Dat wil je absoluut liever voorkomen.

Waarom zijn rookmelders zo belangrijk?
Als je slaapt is het reuk vermogen uitgeschakeld. Als er dan brand is ga je die dus niet ruiken. Daarom is het zo belangrijk dat je rookmelders in huis hebt. De apparaten waarschuwen je op tijd. Deze zijn te vinden bij een bouwmarkt bij jou in de buurt. Hang deze op, op elke verdieping in huis. Eigenlijk de vluchtweg bij brand of gevaar. Denk aan de gang of overloop. Nog veiliger is elke slaapkamer. Tegenwoordig kan je zelfs rookmelders met wifi verbinden. Als er dan 1 afgaat waarschuwen alle rookmelders je. Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan als opeens beneden of boven alles vol rook staat. Je hangt de melder in het midden van je plafond. Niet aan hoeken of muren of boven verwarmingselementen. Dit staat allemaal in de gebruiksaanwijzing!
Wat we ook zien is dat mensen batterijen van de melder niet vervangen. De piepjes die het apparaat geeft vinden ze vaak irritant. Hierdoor halen ze de batterijen eruit, maar vervangen deze niet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig gaan batterijen van melders tegenwoordig 10 jaar mee waarna vervanging niet nodig is.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland
Zorg voor een goedgekeurde rookmelder én een CO melder. Beide van levensbelang! Veel mensen komen in het ziekenhuis met koolmonoxidevergiftiging. Woningen zijn tegenwoordig namelijk goed geïsoleerd. CO kan hierdoor niet naar buiten. Zorg dus ook voor ventilatie. En hang natuurlijk ook rookmelders op. Nogmaals, je ruikt de rook niet als je slaapt. Rookmelders redden levens!

Arsene brandweer Westdorpe Zeeland