Arnoud Knegt

Communicatieadviseur bij grote incidenten

“Als communicatieadviseur bij Veiligheidsregio Zeeland hou ik mij dagelijks bezig met risico- en crisiscommunicatie. Met behulp van risicocommunicatie maken wij Zeeland een stukje veiliger door mensen erop te wijzen hoe ze zelf zelfredzamer kunnen zijn. Denk hierbij aan campagnes samen met veiligheidspartners via Omroep Zeeland. Ook als er incidenten of crisissen zijn hou ik me, samen met mijn collega’s, bezig met de communicatie van bijvoorbeeld de coronacrisis. Daarnaast loop ik ook piket als CoPI-communicatie adviseur. CoPI staat voor Commando Plaats Incident. Deze wordt ingezet bij een groot incident waar GRIP 1 nodig is. GRIP geeft aan hoe een incident wordt georganiseerd en met welke hulpdiensten. Hoe hoger het getal, hoe meer teams. Bij grote incidenten waarbij GRIP 1 nodig is ben ik een van de communicatieadviseurs die de aanpak van het incident vertaald naar betrokkenen en de “buitenwereld”. De buitenwereld is hoe jij als burger het incident beleefd en reageert. Dit haal ik ook op voor de deelnemers van het CoPI.

Waarom ik deze functie doe?
Ondanks dat de aanleiding nooit leuk is, is crisiscommunicatie het meest pakkende onderdeel van mijn werk. Je werkt onder tijdsdruk samen met collega’s van onder andere brandweer, politie en gemeente om de situatie snel weer normaal te krijgen. Hoe leg je vlug uit wat er aan de hand is en wat moeten mensen wel en niet doen? Daarnaast het houden van interviews via pers, ondersteunen van burgemeesters in woordvoering, achterhalen wat leeft onder de Zeeuwen en bezoekers en nog veel meer. Je draagt echt je steentje bij aan de samenleving!

?????? ?? ??????? ?? ?? ????????????????????
Afgelopen dinsdag heb ik meegedaan aan een oefening in de Westerscheldetunnel als CoPI- communicatieadviseur. De Westerscheldetunnel is verplicht om elke vier jaar een operationele oefening met de hulpdiensten te houden. Tijdens deze oefening leren de verschillende diensten om beter met elkaar samen te werken. De tunnel wordt jaarlijkse gesloten voor groot onderhoud en dat combineren we dan met deze oefening. In totaal deden er een kleine honderd mensen mee aan deze oefening. Van medewerkers van de Westerscheldetunnel tot figuranten en van politie tot geneeskundige dienst. Je oefent altijd iets zwaarder dan de realiteit. In dit scenario was het dan ook een zwaar ongeval middenin de tunnel. Als de tunnel in het echt dicht moet door een ongeval heeft dat nogal gevolgen voor alle gebruikers…

Mijn tip voor een veiliger Zeeland!
Nog een speciale tip voor gebruikers van de tunnel: zet je radio in je auto aan als je door de tunnel moet. Indien nodig kan de tunneloperator weggebruikers via de radio informeren over bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld een snel naderende ambulance die spoed heeft! Zo houden we de tunnel veilig. En blijft het hopelijk bij oefeningen! Blijf veilig!

 

Veiligheidsregio Zeeland Arnoud Knegt