Arjan Dekker

Beheerder WAS-palen

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik werk nu ongeveer 1,5 jaar voor de afdeling Operationele Voorbereiding(OV). Daarvoor was ik centralist Brandweer. Ik ben actief als vrijwilliger bij de Post Zaamslag en als assistent bij het waterongevallenbestrijdingsteam in Terneuzen. In het dagelijks werk houdt ik me bezig met het verwerken van repressieve informatie voor de brandweereenheden. Denk dan aan tekenen van digitale bereikbaarheidskaarten van bijzondere objecten (zoals ziekenhuizen en bedrijfspanden) en het informeren van de brandweerposten over wegafzettingen en andere bijzondere zaken in hun uitrukgebied. Daarnaast heb ik binnen de Brandweer de neventaak als beheerder van het Waarschuwing en Alarmerings Systeem (WAS).

Waarom ik dit doe?
Ik ben op mijn 18e begonnen als vrijwilliger bij de Post Zaamslag. In de periode die volgde kwam ik erachter dat ik hier mijn werk van wilde maken. Na een aantal jaren kreeg ik die mogelijkheid als centralist Brandweer. Ik ben 2 jaar actief geweest als centralist. Toen de meldkamer vanuit Middelburg ging verhuizen naar Bergen op Zoom heb ik intern gesolliciteerd naar de functie als medewerker Operationele Voorbereiding. Door mijn ervaring als centralist lag de rol van beheerder voor het sirenestelstel voor de hand.

Hoe gaat een test in zijn werk?
Van deze WAS-palen zijn er een kleine 195 in Zeeland. Deze zijn strategisch geplaatst om zoveel mogelijk burgers te kunnen bereiken. Ik ben verantwoordelijk voor de coördinatie rondom de alarmering en het onderhoud van de sirenepalen. In die functie houdt ik contact met de Zeeuwse gemeenten en het IFV. De sirenepalen zijn een gemeentelijke verantwoordelijkheid en zijn eigendom van het Instituut Fysieke Veiligheid. De gemeentes hebben de alarmerin ervan weggelegd bij de Brandweer. De maandelijkse test bestaat al heel lang en is daarmee een soort cultureel erfgoed geworden. De Zeeuwse burger staat bekend om zijn betrokkenheid daarbij want wanneer er ergens een sirenepaal weigert stroomt mijn mailbox al snel vol. Die betrokkenheid is erg fijn voor ons! De centralisten van de brandweer zorgen voor de alarmering van de sirenes. Zij activeren iedere eerste maandag van de maand om précies 12:00 uur het alarm. Omdat wij zelf niet iedere sirenepaal kunnen horen zijn we afhankelijk van de betrokkenheid van onze burgers. Ook bij twijfel mag dit gemeld worden. Testen is voor ons een kleine moeite.

Wat moet de Zeeuwen doen als ze de sirenetest niet horen?
Tijdens de test natuurlijk niets. Alleen wanneer ze hem niet horen mogen ze dit melden bij de gemeente waar de sirenepaal staat. Wanneer het geen test betreft ga je naar binnen, sluit je ramen en deuren en stem je af op de rampenzender van Omroep Zeeland (radio of TV). Ook ZeelandVeilig zal dan actief communiceren via Facebook en Twitter wat je moet doen.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland?
Zorg dat je voorbereid bent op het onverwachte. Brand in huis bijvoorbeeld maar ook minder voor de hand liggende scenario’s zoals overstromingen of stroomuitval. Denk van te voren na over wat je dan kan doen voor jezelf en je omgeving en zorg dat je bent voorbereid.

Arjan Dekker van Brandweer Zeeland