Ard van Pelt

Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ?
In deze baan adviseer ik over milieu (omgevingsfactoren) en gezondheid. Denk hierbij aan: bodemverontreiniging, geluidshinder, overlast van houtrook en bijvoorbeeld PFAS. Daarnaast ben ik Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS). Ik kan worden opgeroepen bij een (vermoedelijk) incident met gevaarlijke stoffen. Hier kan sprake zijn van lekkages in chemische industrie, rook bij brand, asbest, mensen die onwel worden door een onbekende oorzaak maar ook huishoudelijke incidenten waar een ambulance heen gaat. Ik adviseer dan over de risicoโ€™s voor de gezondheid van burgers en de hulpverleners. Daarnaast welke maatregelen kunnen worden genomen om de gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Nederland is verdeeld in 5 regioโ€™s waar een team van GAGSโ€™en afwisselend een 24/7 bereikbaarheidsdienst draaien. Met een team van 5 collegaโ€™s doe ik dit werk voor Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Wij doen dit werk altijd op afstand en gaan eigenlijk nooit naar een incident toe. Als er een groot incident is kunnen we wel als adviseur aanschuiven in een Regionaal Operationeel Team (ROT).

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป?
Wat mij erg trok in dit werk is dat er hele diverse vragen op je af kunnen komen waardoor er nooit een dag hetzelfde is. Het is ontzettend fijn om mensen te helpen en juiste informatie te kunnen geven. Het werk als GAGS is wat mij betreft een waardevolle aanvulling op mijn normale werk. Door op de juiste momenten goede informatie en adviezen te geven kun je bij grote incidenten veel onrust voorkomen.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ฎ๐—ฑ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป๐—ฐ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ณ๐—ณ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐˜€?
Ervaring leert dat mensen geneigd zijn om te gaan kijken hoe erg bijvoorbeeld een brand is. Ook als er wordt geadviseerd om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Mijn advies is om weg te blijven bij een incident. Je ramen en deuren te sluiten en de eventueel aanwezige ventilatie uit te zetten. Dat is een hele goede manier om jezelf te beschermen tegen de rook en andere chemische stoffen in de lucht. Afhankelijk van het bouwjaar van de woning beschermt een woning je 4 tot 6 uur.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ด๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ฝ?
Ik heb het net al een beetje gezegd, maar ik vind het echt belangrijk om te benoemen. Blijf altijd uit de rook. Alle rook is schadelijk voor de gezondheid.

Ard van pelt Zeeland