Arco Wiskerke

Instructeur brandweerchauffeurs

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Sinds 2002 ben ik werkzaam bij het Wittekruis Ambulancezorg Zeeland als ambulancechauffeur.  Het team van een ambulance bestaat uit een gespecialiseerd verpleegkundige en een ambulancechauffeur. Als ambulancechauffeur zorg ik zo snel en veilig mogelijk ter plaatse te gaan bij een levensbedreigende situatie waar zorg nodig is. Als chauffeur ondersteun ik de verpleegkundige met medische handelingen. Daarnaast zorg ik natuurlijk voor een zo comfortabele mogelijke reis voor patiënt naar het ziekenhuis. Tevens ben ik ook werkbegeleider. Ik werk nieuwe ambulancechauffeurs in en begeleid hen tijdens de opleiding.  Naast medische scholing is het rij technische aspect in de loop der jaren steeds belangrijker geworden. In 2010 heb ik daarom de opleiding tot rijinstructeur B rijbewijs gevolgd. Met deze rijonderricht pas verzorg ik mede de bijscholingen voor ambulancechauffeurs

Instructeur brandweer
Naast het werk als ambulancechauffeur ben ik ook nog werkzaam binnen de Veiligheidsregio als brandweer vrijwilliger bij de post Troelstralaan in Goes. Het Brandweervak is met de paplepel in gegoten. In 1989 ben ik begonnen bij de post `s Heer Arendskerke waar ik alle functies mocht vervullen, manschap, bevelvoerder, chauffeur en ploegleider. In 2017 is de post `s Heer Arendskerke samengevoegd met Heinkenszand en de nieuwe post in Goes. Laatstgenoemde post is voor mij het dichtste bij en samen met mijn collega`s zorgen wij voor uw veiligheid aan de westkant van de gemeente Goes. Daarnaast geef ik nog instructie voor het opleiden van brandweerchauffeurs. Tijdens deze opleiding leren we de chauffeurs ook rijden met Optische en Geluidsignalen.

Wat moeten mensen doen als hulpdiensten met zwaailichten en sirene naderen?
Soms denken mensen dat een voorrangsvoertuig alle verkeersregels mag overtreden om op tijd ter plaatse te zijn. Toch is dat niet zo. Ook voor de politie, brandweer en ambulance gelden bepaalde verkeersregels. Zo mag de ambulance bijvoorbeeld maximaal 40 kilometer per uur en Brandweerwagens 20km/h harder rijden dan toegestane snelheid. Staat een verkeerslicht op rood? Dan mogen we niet harder dan 20 kilometer per uur rijden. En de waarschuwingsborden gelden ook voor ons.
Het komt weleens voor dat weggebruikers de doorgang blokkeren voor de ambulance. Vaak komt dat omdat mensen niet goed weten wat ze moeten doen. Maar ook omdat ze te weinig in hun spiegels kijken en ons daardoor te laat opmerken.
Mijn tip aan weggebruikers als een hulpdienst nadert? Hou je altijd aan de verkeersregels en verkeerstekens, want dan blijft het voor ons voorspelbaar. Bestuurders van voorrangsvoertuigen zoeken zelf naar oplossingen. Blijf uiterst rechts rijden en ga niet de berm in. Rijd je op een rotonde? Blijf deze dan volgen tot het voorrangsvoertuig de rotonde verlaten heeft.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland!
Kijk eens wat vaker in je spiegel. Zo kan je goed de omgeving in de gaten houden. Als we met zwaailichten naderen dan is dat vaak al vanaf een afstand te zien. Dit geeft je de tijd om je omgeving te bekijken en juist te reageren!”

Arco Wiskerke Veiligheidsregio Zeeland brandweer