Amanda Flohr

Communicatieadviseur Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ)

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Sinds een jaar of 5 werk ik voor het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland, waarvan de laatste 3 als Communicatieadviseur verkeersveiligheid. Dit doe ik met veel plezier, want ondanks de drukte is dit het leukste onderwerp ooit! Ik ben verantwoordelijk voor de verkeersveiligheidscampagnes die regionaal aandacht krijgen in Zeeland. Denk aan BOB, fietsverlichting, snelheid en MONO. Vooral het thema MONO krijgt veel aandacht, want nog steeds rijden mensen met de smartphone in de hand. Zij zijn vaak niet bewust van het gevaar dat ze tegemoet gaan. Aandacht = bewustwording= gedragsverandering, zo steken we de campagnes in elkaar. 

Waarom ik dit werk doe?
Na mijn studie leraar Engels, solliciteerde ik bij de Provincie Zeeland en stapte ik de communicatiewereld binnen. Hierna heb ik als inkoper gewerkt. Uiteindelijk kreeg ik de kans om in de wereld van verkeersveiligheid te stappen bij het ROVZ. Dit is onderdeel van de Provincie Zeeland. Beste keus ooit, dit is gewoonweg boeiend! Zelfs mijn vriend maakt zich nu ook druk om mensen die zonder fietsverlichting fietsen of bumperkleven. Dit gevoel van verkeersveiligheid draag je automatisch over.

Waarom is het houden aan de maximumsnelheid zo belangrijk? 
Je houden aan de maximum snelheid is een regel: je eraan houden is een tweede. Op de snelweg gebeurt er van alles. Mensen voegen in of halen in. Als je met hoge snelheid nadert, kan dat weleens onderschat worden. Daarom is de snelheidsregel zo belangrijk! Er gebeuren veel verkeersongevallen door rijden met te hoge snelheid. Zorg dat je  ervan bewust wordt dat verkeersveiligheid bij jezelf begint. Als iedereen dit doet, wordt deelname aan het verkeer een stuk veiliger en fijner. Wat zijn die paar minuten eerder op bestemming eigenlijk waard? Dat brengt gevaar mee voor jouzelf en voor anderen.

Ook dit jaar gaan we samenwerken met de politie tijdens de campagne ‘bedankt dat je langzamer rijdt’. Bewoners binnen de Zeeuwse gemeenten kunnen hun straat opgeven als er een snelheidsprobleem is. Deze straat krijgt dan extra aandacht. Meld jouw snelheidsprobleem bij het Participatiepunt VVN, zorg dat er voldoende draagkracht is onder medebewoners en ga aan de slag met deze campagne! Het liefst zien we natuurlijk dat Zeeland 100% verkeersveilig is! Daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland
Iedereen heeft een gezin, partner, kind, vader of moeder. Jij wil toch ook dat zij veilig thuiskomen? Let op in het verkeer en op elkaar. Probeer je aan de regels te houden, die zijn er niet voor niets. Mijn tips:

  • Vertrek op tijd zodat je niet hoeft te haasten.
  • Rij zonder smartphone. Zet deze uit of op MONO.
  • Zet bij lange ritten je cruise control aan. Zo houd jij je altijd aan de maximumsnelheid.

Wil je meer weten over wat het ROVZ allemaal doet op gebied van onze thema’s rond jongeren, op scholen, ouderen, landbouw, campagnes, bedrijfsleven en meer? Check onze website www.rovz.nl of social media.

 

Amanda Flohr ROVZ Zeeland veilig verkeer