Alwin Don

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik doe de communicatie bij de politie en ben hier woordvoerder. Dit doe ik zowel intern als extern. Daarbij zorg ik dat collega’s weten van de laatste ontwikkelingen en nieuws bij de politie. Daarnaast communiceer ik dus ook naar de Zeeuwen toe. Denk aan perswoordvoering. Ik ben bij de politie gegaan om mensen te helpen en boeven te vangen. In het begin deed ik dit in de buurt van Rotterdam. In de jaren 80 ben ik terug gekomen naar Zeeland. In 2002 heb ik de overstap gemaakt van de straat naar communicatie. Nu vang ik dus de boeven door te communiceren bij collega’s en de Zeeuwen. Daarnaast kom ik wel naar incidenten toe maar dan voor de woordvoering.

Waarom ik dit doe?
Vroeger wist ik niet wat ik wilde doen. Toen ik eenmaal eindexamen aan het doen was ging ik eens goed nadenken. Op de middelbare school moest je een test doen over waar je competenties liggen. Daaruit kwam duidelijk dat ik mensen wilde helpen. Zodoende ging ik me verdiepen in de politie. Hier voelde ik me al snel door aangetrokken.
Ik vind het een prachtige werkgever. Het is zo divers wat we doen. Ik ben bijvoorbeeld na 20 jaar op straat werken naar communicatie gegaan. Maar er zijn er ook die vanuit basisteams overstappen naar andere specialismes. Denk aan hondengeleiders of politie te water. Er zijn ook collega’s die hart hebben voor het straatwerk. Die blijven binnen een basisteam. Daar heb ik ook diepe bewondering voor. Zij doen het werk wat de burgers verwachten. Het politievak is zo breed. Of het nu gaat om ongelukken, aanhoudingen of onderzoeken, we doen er alles aan om Zeeland veiliger te maken.

Wat is het belang van het nummer 112 en wanneer bel je dit?  
Bij ongelukken of branden weten mensen 112 goed te vinden. Dat zie ik bij incidenten die ik live kan volgen. De hulpverlening kan dankzij 112 goed opgang komen. Maar bel voor verdachte situaties ook vooral de politie via 112! Zelfs als je twijfelt, bijvoorbeeld bij inbraak of diefstal. Je krijgt dan binnen de kortste keren een meldkamer bij jou in de buurt aan de lijn. Zij onderzoeken dan wat er gebeurd of gebeuren gaat. Als we namelijk de volgende dag horen dat er wel iets is gebeurd, is dat natuurlijk vervelend.
Vandaag wordt er ook een 112 app gelanceerd. De app is een hulpmiddel voor mensen die niet goed kunnen horen of spreken. Of geen Nederlands of Engels spreken. De app heeft een vertaalfunctie met 109 talen. Als je een bericht verstuurd ziet de meldkamer dat. Je geeft zelf aan wie je nodig hebt. Het meest gebruikelijke blijft natuurlijk bellen. Maar als je de taal niet kent of slecht hoort is dit zeker handig!

Mijn tip voor een veiliger Zeeland
We zijn blij met de hulp en ondersteuning van de Zeeuwen. Iedere dag werken we hard om Zeeland veiliger te maken. Dit kunnen we niet alleen. We hebben iedereen nodig. Heb je vragen of meldingen? Geef het aan ons door. Dit kan met de telefoon of via sociale media. Onze Zeeuwse teams hebben allen een eigen Facebook of Instagram kanaal waar je terecht kan.

Alwin Don politie Zeeland