Natuurbrand

In Zeeland hebben we veel natuurgebieden met bos, heide en gras. De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. In het voorjaar en in de zomer neemt de kans op een natuurbrand toe. Een brandje in het bos of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. Denk aan de grote natuurbrand in het Brabantse Chaam in mei 2015, waar zo’n 60 hectare (dat is ongeveer de oppervlakte van 120 voetbalvelden) natuurgebied in vlammen opging. Ook in Zeeland kan dit gebeuren.

Lesen Sie hier die Deutsche Übersetzung


Wat is het gevaar?

Natuurbranden kunnen onvoorspelbaar zijn, zich snel verspreiden en op verschillende plekken opduiken. Dat maakt een natuurbrand lastig te bestrijden. Behalve dat er mooie natuur verloren gaat, vormt een brand ook een bedreiging voor dieren in de natuur. Het grootste gevaar voor de mens is dat je door het vuur verrast wordt, ingesloten raakt en niet meer weg kan.

De meeste natuurbranden ontstaan omdat mensen onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues of het weggooien van een sigaret. Soms worden branden aangestoken. Maar ook door de natuur zelf kan brand ontstaan, bijvoorbeeld door een blikseminslag. Factoren die invloed hebben op het risico van een natuurbrand zijn:

  • Het jaargetijde (voorjaar, zomer).
  • Het soort begroeiing (heide, duindoorn, naaldbos).
  • Het aantal en type gebruikers (wandelaars, kampeerders).
  • De weersomstandigheden (droogte, wind).

Wat moet ik doen bij een natuurbrand?

  • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en zo ver mogelijk weg van de brand. Veilige plekken zijn de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreid. Loop dwars op de brand. Daarmee verklein je de kans dat de brand je inhaalt.
  • Help andere mensen en kinderen naar een veilige plek.
  • Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Kijk in je omgeving of je herkenningspunten hebt, zoals een ANWB-paddenstoel, informatieborden, straatnamen of nummers op paaltjes en bankjes.

Meetstation

Zeeland heeft zijn eigen meetstation. Dit station staat in de duinen van Burgh-Haamstede en geeft een actueel beeld van en inzicht in de droogte in het gebied. Dit heet de droogte-index. Aan de hand van de droogte-index bepaalt de brandweer welke (extra) maatregelen er genomen moeten worden bij brand in de natuur.

Het meetstation is gekoppeld aan www.natuurbrandrisico.nl. Hierop staat de actuele situatie van de droogte in de natuur van zowel Zeeland als andere (gekoppelde) provincies. Dus wil je weten hoe groot op dit moment het gevaar is voor natuurbranden in onder andere Zeeland? Kijk dan op de website.

Meer informatie

Infographic Voorkom natuurbrand
Folder Brandveilige vakantie
www.natuurbrandrisico.nl


Kwetsbare brandrisicogebieden in Zeeland

In de afbeelding hierboven zie je de belangrijkste kwetsbare brandrisicogebieden in Zeeland: Kop van Schouwen, Schotsman, Manteling Walcheren, Axelsche Bos en Waterwingebied Sint Jansteen.

Delen op social media: