Hulp bij incidenten

Veiligheidsregio Zeeland werkt samen met allerlei veiligheidspartners. Samen maken we plannen waarin we vastleggen hoe we incidenten bestrijden. Als er wat aan de hand is zorgen wij ervoor dat je weet wat je het beste kan doen. We doen dat op verschillende manieren. Zorg ervoor dat je met ons verbonden bent. 

Bij een langdurige uitval van stroom of internet, zijn de reguliere communicatiemiddelen soms niet beschikbaar. In die situaties kan je voor informatie terecht op het gemeentehuis of een nabijgelegen brandweerkazerne. 

Alarmnummer 112

Bel 112 voor spoedeisende hulp bij direct levensbedreigende situaties of wanneer je getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld bij brand, een verkeersongeluk of inbraak. Dan telt iedere seconde. Dit gratis Europees alarmnummer bel je in alle EU-lidstaten. De 112-alarmcentrale stuurt dan onmiddellijk de juiste hulp: brandweer, politie of ambulance. De politie heeft ook een servicenummer voor niet-spoedeisende hulp: 0900-8844.

Voor vragen en antwoorden over het alarmnummer 112 lees je meer op de website van de Rijksoverheid.

Kan je 112 niet bereiken?
Iedereen kan in noodgevallen de 112NL app gebruiken. Je belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in jouw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden. Download de 112NL app voor iOS of Android. Lees hier meer voor de app.

Als er sprake is van een landelijke uitval van 112 zal er informatie staan op de homepage van Zeeland Veilig. Daar staat dan ook wat je moet doen bij een noodgeval.

Meer informatie over 112 vind je hier.

Brandweer geen spoed: 0900-0904

Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

Het telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt. Je wordt gevraagd de plaatsnaam in te spreken waar je de melding voor doet. De centrale verbindt je door met de regionale meldkamer. Zo word je snel geholpen en blijft de 112-lijn vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties.

Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Het gaat om alle situaties waar mogelijk gevaar kan optreden, maar wat op dat moment nog niet gevaarlijk of levensbedreigend is. Bijvoorbeeld een vermoeid paard dat niet meer op eigen kracht uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. In deze gevallen bel je 0900-0904. Bekijk eventueel deze voorbeelden

Bij twijfel, bel je altijd 112.

NL-Alert

Bij een (dreigende) noodsituatie in je omgeving, ontvang je via NL-Alert een alarmeringsbericht met informatie op je mobiele telefoon. Is jouw mobiel al ingesteld? Kijk op www.crisis.nl/nl-alert voor instelhulp en help ook anderen met instellen. Lees hier hoe NL-Alert in de praktijk werkt. 

Zeeland Veilig

Bij een (groot) incident vind je actuele informatie op verschillende kanalen zoals www.zeelandveilig.nl, Twitter @VRZFacebook Zeeland Veilig en de website van de betreffende gemeente(n). Ook wordt er een pushmelding gestuurd via de Zeeland Veilig App. Deze app is gratis te downloaden via de appstores.

Is er een noodsituatie op landelijk niveau, dan kijk je op www.crisis.nl.

Omroep Zeeland

Via calamiteitenzender Omroep Zeeland ontvang je via radio en/of televisie bij een (groot) incident officiële overheidsinformatie. Zorg er daarom voor dat je Omroep Zeeland op radio en televisie kan vinden.

Verbonden met je omgeving

Naast het zorgen voor jezelf, is het belangrijk om verbonden te zijn met mensen in je omgeving. Misschien ben je slecht ter been of ken je zo iemand. Zorg dat je elkaar weet te vinden en kan helpen als er een gevaarlijke situatie in jullie buurt is.

Denk na over schuilen en evacueren

Het kan zijn dat je bij een noodsituatie onverwacht moet evacueren. Bijvoorbeeld bij een (dreigende) overstroming of een nucleair incident. De overheid kan opdracht geven tot evacuatie. Daar zijn uitgebreide regels en voorschriften voor. Wees voorbereid op een evacuatie. Lees meer op deze pagina.