Last van natte voeten?

Regen, windstoten, hevig onweer, sneeuw en ijzel of extreme hitte; ook in Zeeland hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Denk maar aan de droge zomer die we achter de rug hebben.

De klimaatverandering lijkt te zorgen voor langere droge periodes en juist ook steeds hevigere buien met veel neerslag in korte tijd. Doordat de gemiddelde temperatuur op aarde langzaam iets stijgt, komt er meer waterdamp in de lucht. En dat zorgt voor zwaardere buien. En je zou het na zo’n droge zomer niet zeggen, maar Nederland heeft over het algemeen een nat klimaat. Dat komt door onze ligging. Ter hoogte van ons land botst vaak warme, vochtige lucht tegen koude, droge lucht. Dit heet een front, en is een verklaring voor de vele regenval in Nederland.  

Extreme regenval zorgt voor hinder en ongemak en kan ook nog eens erg gevaarlijk zijn. In vaak korte tijd valt zoveel regen dat bepaalde gebieden korte of langere tijd onder water komen te staan. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, om je tuin voor te bereiden op extreme regenval:

  1. Weg met die tegels
    Volgens onderzoek van de universiteit van Maastricht heeft 44 procent van de Nederlanders de tuin vol met tegels liggen: niet goed voor de drainage. Zorg voor voldoende groen in je tuin, dan kan het water beter weglopen.

     
  2. Ontkoppel de regenpijp
    Door regenpijpen bij gebouwen af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast. Dat voorkomt wateroverlast in de straat. Sluit de regenpijp aan op een regenton, of laat het in je groene tuin lopen!

     
  3. Gebruik natuurvriendelijke verharding
    Voor wie toch tegels in de tuin wil, zijn er allerlei natuurvriendelijke oplossingen, zoals stoeptegels met gaten erin of grasbetontegels. Die laten water passeren, maar geven de ondergrond toch de nodige hardheid. Grind, houtsnippers of andere soorten ‘halfverharding’ werken ook goed. Regenwater kan hierdoor in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen.

     
  4. Zorg voor reliëf
    Maak handig gebruik van hoogteverschil: Leg je terras en andere delen van de tuin waar geen water mag blijven staan, iets hoger aan. Zo kan het water tijdens een hoosbui naar de lager gelegen, onverharde delen wegstromen en daar wegzakken.

     
  5. Plat dak? Maak het groen!
    In buitenlandse steden als Basel en Stuttgart moet elk nieuw gebouw verplicht een begroeid dak hebben, en veel Nederlandse gemeenten verstrekken subsidies voor gevelgroen en groene daken. Zelfs het meest eenvoudige begroeide dak buffert al gauw 15 liter water per vierkante meter!

Wil je weten wat je moet doen bij wateroverlast? Kijk dan op onze gevarenpagina 'extreem weer'.