Rope Rescue Team

Het Rope Rescue Team (RRT) komt in actie bij lastige reddings- of bergingssituaties op hoogte, diepte of moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoogspanningsmasten, windturbines, kerktorens, sluizencomplexen, kelders en tanks en silo's op industriële terreinen. Deze mensen staan hun ‘mannetje’ op plaatsen waar normale toegang niet mogelijk is of die onbereikbaar zijn voor een redvoertuig. Zoals de naam het al zegt, werkt het Rope Rescue Team met allerlei soorten touwsystemen om ter plekke te komen en als het nodig is slachtoffers te vervoeren.

Vier RRT's
Er bestaan vier RRT’s, waarvan één team het gebied Zeeland en een deel van Midden- en West-Brabant (tot aan Breda) voor haar rekening neemt. RRT Zeeland heeft Terneuzen als uitvalsbasis en is sinds 2008 operationeel. Dit team bestaat uit twaalf goed opgeleide mensen. Zij hebben een intensieve, internationale opleiding gevolgd bij Rescue 3 (rescue3.com) en komen uit diverse disciplines: ambulance, politie en brandweer.

RRT-opleiding
The Rope Rescue Technician-opleiding omvat onder andere kennis van wet- en regelgeving, materiaalkennis en touw- en reddingstechnieken, zoals stijgen, dalen, randoverschrijding, touwwisseling en valbeveiliging. Het stelt kleine teams in staat rope-rescue-operaties uit te voeren. Bij een alarm komt het team binnen tien minuten in actie vanuit Terneuzen. De bevelvoerder/Officier van Dienst heeft de eindverantwoording over de inzet van dit RRT.

Delen op social media: